Paul Brennan (Pol O'Braonain) :Født i Gweedore, Irland i 1956

Pat Duggan (Padraig O'Dugain): Født i Gweedore, Irland i 1949

Noel Duggan (Noel O'Dugain): Født i Gweedore, Irland i 1949

Ciaran Brennan (Ciara O'Braonain): Født i Gweedore, Irland i 1954

Máire Brennan (Máire Ní Bhraonáin): Født  4. august 1952, Gweedore, Irland i 1952

                                               

 

Clannad har i over 30 år markert seg som fine representanter for irsk musikk. Der de kombinerer sin kjærlighet til de irske røtter, med jazz, rock, pop, world, og folk. Mange av platene deres inneholder også tekster på det opprinnelige irske språket gælisk. Mange forbinder bandet med det tidligere medlemmet Enya, andre med "In a Lifetime" som de gjorde sammen med Bono fra U2

Landskapet Donegal ligger nordvest i Irland. I det området som har beholdt den keltiske identiteten best.

Bandet startet i den nordvestre delen av Irland, i landskapet Donegal (6000 mennesker) og byen Gweedore. I et vertshus drevet av Leo O'Braonain. Han hadde tidligere spilt saksofon og  klarinett i amerikanske swing band på 30-tallet, bla. hos Glenn Miller. Han flyttet tilbake til Irland og Donegal for å gifte seg med  Ni Braonáin (Baba) som var musikklærer på Gweedore Comprehensive school, og organist i kirken.

Mamma Ni (Baba), pappa Leo, og Leo's Tavern

I dette vertshuset fikk ungene til de to familiene O'Braonáin (Brennan) og O'Dugáin (Duggan) sjansen til å utvikle sine musikalske talenter. Her sang de gjerne sanger med The Beatles, Beach Boys og Joni Mitchell, i tillegg til gæliske sanger. Musikkarven iform av melodier fra Donegal området var enormt. De fikk også lære irske folkeeventyr  og folkesanger fra sine besteforeldre. Etter årene i diverse band hadde pappa Leo et lite orkester av instrumenter hjemme hos seg. Instrumenter som tiltrakk oppmerksomheten til Paul, Ciaran, Maìre og de andre barna i Brennan familien.

Familien Brennan

Som barn studerte Maìre og hennes brødre musikk hos Fr. O'Callaghan, en prest som holdt til i Dunloe. Han var en "all-round" musikklærer med en vakker stemme. I tillegg var han en dyktig pianist. Senere fikk Maìre sangtrening hos en James McCafferty i Derry. Før hun begynte på skole i Sligo. Her lærte hun å spille harpe hos Mary O'Hara.

Da hun var ferdig her begynte hun i et folk band som bestefaren og faren hadde. Det het Slieve Foy band. Sammen reiste de bla. til Skottland for å spille irske sanger på St. Patricks dag. De spilte også på Leo's. 

Lille Maìre i Slieve Foy band. Med bestefaren og faren i midten bakerst.

Pat og Noel Duggan, som også var tvillingbrødre, var mer opptatt av The Rolling Stones og gitarmusikk på denne tiden enn irsk folk.  I yngre år spilte de i lokale band som The Storm Showband og The new Slieve Foy.

På den tiden da Maìre var ute og spilte med bestefarens band, var broder Paul opptatt med ungdomsskole, mens onklene Noel og Pat Duggan hadde bosatt seg i Dublin, der de jobbet med radio samtidig som de studerte musikk. Også Maìres bror Ciaran studerte musikk i Dublin.

Men sommeren 1970 var både Noel, Pat, Paul og Ciaran samlet hjemme i Gweedore. De ble da enige om å starte et folk band sammen som de kalte Clannad.

Navnet Clannad var gælisk, og betydde Klanen (familien) fra Dore. Sammen vant de fire like etter en musikkonkurranse i Slagedh, Irland. Ciaran spilte bass og gitar, Paul spilte fløyte, tinnfløyte og gitar. Onkelen Pat spilte mandolin, orgel, og gitar, mens onkel Noel spilte gitar. 

Maìre ville ikke la sjansen gå fra seg til å bli med i familiebandet, så hun tok med seg harpa og ble med. Ikke lenge etter hadde hun også jobben som vokalist i bandet. 

Clannad live med Maìre og hennes harpe.

I motsetning til andre irske band valgte Clannad å synge på morsmålet gælisk. I tillegg til noen egne komposisjoner sang de for det meste lokale folkesanger. I en tid der irer hadde en nesegrus beundring for rocken fra U.S.A. og popen fra England, var det mange som så på bandet som noen kjedelige raringer. Maìre Brennan: "When we first started to actually play the traditional songs in our contemporary style, we weren't very encouraged by what we were doing, because people thought it was a bit mad that we were singing Gaelic songs. People used to say to us: Listen, you'll not get anywhere doing that". Samtidig ble de hatet av gæliske purister som ikke likte det bandet gjorde med de gæliske folkesangene.

De deltok senere i The Letterkenny Folk festival, hvor de vant. Premien var platekontrakt med den irske underavdelingen av Philips. Men fordi selskapet mislikte at de krevde å få synge på gælisk, ble ikke platen gitt ut før i 1973. Philips mente markedet for gælisk sang var så lite at man ikke kunne gi ut plate på det språket.

Debutplata het "Clannad" og inneholdt en blanding av gæliske og engelsk språklige tekster. Selv om den keltiske inspirasjonen var den dominerende på plata, var det også plass til mer rett fram popmusikk. Slik som i "The Pretty Maid" og "Morning Dew". Den keltiske drikkesangen "Níl sé'n lá" (det er ikke i går) fikk de først kjennskap til under en tur til de irske Tory øyene på vestkysten noen år  i forveien. For å gjøre "Níl sé'n lá" mer tidsriktig ga de den et  jazzinspirert arrangement.

I forkant av sitt neste album "Clannad II" byttet de selskap til Gael-Linn records. Et selskap som hadde større forståelse for det bandet drev på med. Til å produsere plata hadde fått med Dònal Lunny (fortid i folk bandene Planxty og Bothy Band). Han bidro til å gjøre denne plata som kom ut i 1975 til en helhetlig og stemningsfull affære.  Med "Fairly Shot of Her" hvor Paul Brennan trollbinder lytteren med sitt fløytespill. Og Maìres vakre sang på "Gabhar Bán" som høydepunkter. Den hadde hovedsaklig gæliske tekster. Det var med denne plata et bredere lag av den irske befolkningen fikk kjennskap til Clannad. Det har også vært en plate mange Clannad fans har holdt som bandets beste i årene etter.

Fra "Clannad II".

Allerede året etter var de tilbake med et nytt album i "Dulaman" (en som er på frierføtter). Og dette skulle bli den siste platen der bandet hovedsaklig spilte gamle folkesanger. På de neste albumene stolte de mer på egne skriveferdigheter. Tittellåta "Dulaman" var den man først la merke til med sitt fengende refreng på gælisk. Den har siden vært en favoritt på konserter med bandet. Gjerne i en mer rockete versjon.

Dette ble også den første platen Nicky Ryan deltok som produsent. En mann som kom til å få stor betydning for Clannad. Og enda større betydning for Enya, da hun valgte å satse som soloartist. Da han ble involvert i innspillingen av platen ble han overrasket over hvor unike de var: "There was a double bass and a guitar, but no drums. It was acoustically oriented, and it taxed me to the limit as sound engineer".

Årene etter "Dulaman" brukte de til turnevirksomhet. En turne også Nicky Ryan deltok på. I 1976 dro de på sin første turne til Mellom-Europa. Etter å ha oppnådd stående applaus for "Níl sé'n lá", bestemte de seg for å bli musikere på heltid. Fram til da hadde de syslet med skolegang og radio slik de også gjorde det før de vant musikkonkurransen i Letterkenny. Maìre Brennan :"We went into the dressing room (after the aforementioned ovation) and said, 'Ok, should we have a go at this or not?' We decided to put everything else on hold and really put everything we've got into music".

I 1978 besøkte Clannad U.S.A. Her trollbandt Maìre publikum med sitt harpespill og sang.

I 1978 ga bandet ut sin første liveplate kalt "Clannad In Concert". Innspillingene var gjort under en turne i Sveits samme år, og viser på en fin måte lydbildet bandet hadde på den tiden. Låter som "Nil se n la" var her gjort i lange, jazzinspirerte versjoner. Bandets medlemmer fikk også muligheten til å gjøre soloopptredener. Enya deltok også på denne turneen.

"Clannad In Concert"

I 1978 ga de også ut albumet "Crann Ull" (epletre) på Tara records. Et album som offisielt ikke ble gitt ut før i 1980. Denne platen var preget av Maìres harpespill. Mange mener "Crann Ull" markerer starten på dette særegne lydbildet som man kan kjenne igjen Clannad på. Fram til da hadde man spilt irsk folkemusikk på en måte som også mange andre gjorde.

Plata ble spilt inn i Tyskland, med den legendariske produsenten Conny Plank ( Ultravox, Devo, Killing Joke, Eurythmics). En mann kjent for en helt annen musikkstil enn det Clannad stod for.

Mange er også opptatt av at "Crann Ull" var den første plata der Eithne Brennan deltok. Hun kom i årene etter til å bli kjent for en hel verden som Enya. Med suksesser som "Watermark" og "Shepherd Moons"

Fra albumet "Crann Ull" med en ung Enya til venstre.

Enya bidro med sin sang på "Gathering Mushrooms". Samt pianospill på flere av låtene. 

Etter at Enya var ferdig med college hadde hun i 1980 fått en forespørsel fra Nicky Ryan som var produsent og manager for Clannad om hun ville være med i bandet. Ryan hadde nettopp tatt over for Fachtna O'Kelly som begynte som manager hos The Boomtown Rats. Ideen om å ta inn Enya i bandet var helt og holdent Ryans: "I knew Enya could sing, and that she had a broader range than Máire. So I brought her into the group. It was my suggestion, not Clannad's. Reluctantly, she said she'd join us. From that moment on, I felt responsible for her future". Med Enya i bandet ble pianospillet en viktig del av lydbildet. Forut for det hadde de ikke brukt piano på platene sine.

I 1981 ga de ut albumet "Fuaim" (betyr lyd). Den ble spilt inn i Dublins Windmill lane studios. Og for første gang tok bandet i bruk synthesizere og elektriske gitarer. Noe som ga plata et fyldigere og mer moderne lydbilde. Plata fungerer som et bro mellom det lydbildet de hadde, og det de kom til å få på senere album som "Sirius" og "Anam". De fikk også hjelp fra kjente musikere som Neil Buckley, Noel Bridgeman og Pat O'Farrell. Plata inneholdt en skotsk gælisk sang som het "Mhorga's Na Horo Gheallaidh".

Dette skulle også bli den siste plata Enya deltok på. Det var flere grunner til det. Hun følte nok ikke at de andre var like begeistret for å ha henne med i bandet som det Nicky Ryan hadde vært. Hun følte heller ikke hun fikk den rette krediten for det hun bidro med på platene. Nicky Ryan sluttet også som manager for Clannad på denne tiden etter flere uoverenstemmelser med de andre i bandet. Enya ønsket heller å følge ham inn i hans neste prosjekt som var mer synthesizer basert folkemusikk.

Selv om hennes avgang i familiebandet til fordel for Nicky Ryan skapte vondt blod en periode, er de gode venner i dag. Mairè og Enya står hverandre veldig nær, og Mairè omtaler Enya som en fantastisk tante til hennes barn.

Enya ga seg i bandet på samme tid som Clannad opplevde å få gjennombrudd utenfor mellom Europa og Irland. Den utløsende faktoren var at produsenten av en serie om konflikten i Nord-Irland hørte Clannads  "Mhorga's Na Horo Gheallaidh" fra "Fuaim", og ønsket å bruke låta i serien. Men Clannad som ikke var noe politisk band, ønsket ikke å bruke en skotsk gælisk låt i noe som omhandlet Irland. Så de foreslo å skrive en ny låt til serien.  Resultatet ble "Harry's Game". En naken sang med irske stemninger, og Maìres krystallklare stemme. den var skrevet av Maìre, Ciaran og Paul i fellesskap. De første gæliske ordene Maìre synger i låta hadde de hentet fra en gammel bok Ciaran hadde: Imtheochaidh sor is soir. A dtáinig ariamh An ghealach is an ghrian".

Låta gjorde inntrykk på engelskmennene med sin gæliske tekst og stemning på en måte som brakte den til 5. plass på albumlisten i november 1982. 

Og det ble starten på en begivenhetsrik periode for bandet. De var egentlig på turne i Tyskland da den begynte å hevde seg på listene. I all hast måtte de dra til England for å opptre på Top of the Pops. Her ble de spurt om hvordan det føltes å ha skrevet en hitlåt?: "And we'd say, 'Oh come on, be serious, if you were trying to write a hit song would you have written it in Gaelic?". 

De mottok også en britisk grammy for beste tema til en T.V. serie. Noen år senere ble låta brukt i en Volkswagen reklame i U.S.A. Noe som gjorde at også amerikanerne ble oppmerksomme på bandet. De mottok også den prestisjefylte Ivor Novello award for låta. En utmerkelse de satte stor pris på. 

Fra da av snakket man om et eget Clannad sound. Som framtidige artister ville bli målt opp i mot. Màire Brennan uttalte: " When "Harry's Game" came out, I remember somebody asked us, "Where'd you get that sound?. We were all a bit taken back with that. Wow, we do have a sound ! It was a surprising thing for us to consider because our sound was something that gradually grew along with us through our collection of Gaelic songs. It wasn't a conscious process on our part."

Like etter kom albumet "Magical Ring" som videreførte den atmosfæriske stemningen fra "Harry's Game". Slik som i den like vakre "NewGrange". De fleste av låtene på plata var skrevet av brødrene Paul og Ciaran. Plata ble bandets første notering på topp 40 i Storbritannia. Også i U.S.A. solgte bandet brukbart av denne utgivelsen. Albumet ble også nominert til British Academy of Film and Television Arts Award. Med suksessen til "Magical Ring" fikk bandet også en bedre kontrakt med RCA, som nå hadde overtatt som plateselskap for bandet.

På bakgrunn av denne suksessen ble bandet invitert til å skrive musikken til TV-serien "Robin of Sherwood". Bandet dro til innspillingsstedet hvor de fikk møte alle skuespillerne. Det var først meningen at de kun skulle bidra med en låt, men tilslutt hadde de spilt inn et helt album av låter til TV-serien. Låter som ble tilgjengelig på albumet "Legend" fra 1984. Plata skulle vise seg å bli den mest kostbare RCA noen gang hadde gitt ut, og dyrere enn alle David Bowie platene de hadde gitt ut. Clannad valgte å synge på engelsk, ettersom historien om Robin Hood var så dypt forankret i Englands historie.

Også denne ga bandet flere utmerkelser. Bla. en BAFTA utmerkelse for beste musikk til en TV-serie. Clannad var det første irske bandet som fikk denne prisen. Plata solgte til en 16. plass i Storbritannia i 1984, men et år etter var den tilbake på listen, denne gang med en 15. plass som resultat, og 150.000 solgte eksemplarer. Moody Blues' faste produsent Tony Clarke produserte plata. Vignettlåta "Robin (the hooded man)" ble en liten hit fra plata.

Sanger Maìre Brennan var svært fornøyd med denne plata, da den ifølge henne kombinerte det beste innen moderne teknologi og den irske tradisjonen.

Bandet brukte det meste av 1985 til å produsere sin neste plate "Macalla" (ekko)  i Dublin, London og Sveits. Steve Nye (XTC, The Cure, Japan) var produsent.

På plata gjorde Clannad en flott duett med Bono fra U2, på låta "In a Lifetime". Bono og U2 hadde i alle år vært fans av Clannad, og på mange av konsertene de gjorde pleide de å avslutte med Clannads "Theme from 'Harry the Game". Allerede et år i forveien hadde de blitt enig med Bono om å spille inn låta. Og da han ankom studio, gjorde han unna opptakene i løpet av 10 minutt. Maìre: "He just walked in the studio,and improvised his vocal in two takes, making up a lot of lyrics on the spot. The whole thing took about ten minutes. It was one of the most remarkable things I've ever seen in a studio." Maìre hadde bare lovord å si om den irske stjernen: "He's one of the nicest people i've ever met." Beundringen var gjensidig. Bono: "There's so little music of real worth these days, that's why I love that lot (Clannad).  They're real, their music's REAL, it's got that... HUMANITY. That's rare these days and when it comes along you should respect it."

Mairè og Clannad gjorde en svært vakker duett med Bono fra U2 i låta "In a lifetime".

Med årene har "In a lifetime" utviklet seg til å bli en klassiker som blir tatt fram gang på gang. Den var innom den britiske singellisten i både 1986 og 1989.

Til låta ble det laget en vakker musikkvideo som med enkle virkemidler viser det tidløse i naturen. Opptakene ble gjort i Gweedore, Clannads hjemtrakter i nord-vest Irland. Bono satt sammen Clannad i minbussen som brakte dem opp til Gweedore. Bono hadde stor sans for stedet. Bono: "The place we're heading for is a magical place. I've been there once before and it really made an impression. It's like a different world." Inspirert av Gweedore skrev Bono låta "The Poison Glen", som dessverre ikke ble å finne på U2s neste album. I stedet skrev Clannad selv en låt ved det navnet, som ble å finne på albumet "Anam" fra 1990.

Bono stilte også med en irsk humber (en bil) i musikkvideoen. Meiert Avis som hadde laget mange av U2 videoer på den tiden, fikk også ansvaret for denne. I pausene under innspillingen underholdt Bono de frammøtte med sine historier, bla. om den historiske linken mellom egyptisk og irsk musikk. Statistene som ble brukt i videoen hørte hjemme i Gweedore området. Da de var ferdig med opptakene ble alle, Bono inkludert, samlet i Leo's tavern for å ta seg en Guinness og synge gamle irske sanger.

  

Fra videoen til "In a lifetime". En video som gjenskapte stemningen i låta på en fin måte.

"Macalla" ble også bandets første plassering på amerikanske Billboard. Et album mange anser for å være det beste de har laget. Med sin sfæriske stemning, skapt av flerstemt, lavmælt sang. På plata hadde fått hjelp fra saksofonisten Mel Collins (King Crimson), gitaristen Anton Drennan (Moving Hearts) og trommeslageren Paul Moran (Davy Spillane).

Også "Almost Seems (to late to turn)" markerte seg i 1985, da den ble gitt ut som singel i regi av veldedighetsorganisasjonen "Children in need".

17. mai 1986 opptrådte Clannad på irenes veldedighetskonsert Self Aid. Sammen med artister som U2, The Pogues, The Boomtown rats, Thin Lizzy og Chris de Burgh stilte bandet opp gratis for å samle inn penger til de 250.000 arbeidsledige irene på den tiden. Konserten varte i hele 14 timer. Det ble også gitt ut en plate kalt "Live for Ireland", der pengene gikk til prosjekt for å få arbeidsledige tilbake i arbeid.

Deretter dro Clannad på en større turne i nettopp Irland.

Maìre Brennan på scenen sammen med Bono, Bob Geldof og Chris de Burgh under Self Aid.

Da den var ferdig dro bandet tilbake til hjemmene sine ved foten av fjellene som omkranser Dublin for å skrive sanger. Deretter satte de kurs for Rockfield recording studios i Wales i april 1987. Så til Livingstone og Angel studios i London. Når så vokalen og det instrumentale var spilt inn, dro de over Atlanteren til Los Angeles for å mikse sammen albumet. De brukte 5 uker i Complex recording studio der de jobbet sammen med  Greg Ladanyi og Russ Kunkl som produsenter. Mens kjente musikere som Bruce Hornsby, Steve Perry, J.D. Souther, Robbic Blunt, Philip Donnelly og Mel Collins deltok på plata. Dette ga plata et amerikansk preg, med et tyngre gitarpreget lydbilde. "Sirius" ble vel mottatt av den stadig voksende gruppen av fans over hele verden. Med plasseringer både på Billboard og topp 40 i Storbritannia. I vakre "Something to believe in" sang Maìre duett med Bruce Hornsby.

Bandet var ikke helt fornøyd med lydbildet på plata da den brøt med det tidløse preget de andre platene deres har. Men samtidig syntes de samarbeidet med amerikanerne hadde vært lærerikt og interessant. 

I 1988 laget de de musikk til BBCs TV serie om Atlanterhavet, kalt "Atlantic Realm". Selv om albumet ikke oppnådde større interesse syntes bandet selv det var en hyggelig opplevelse: "Atlantic Realm was a lovely little album we did for the BBC documentary about the Atlantic Ocean. It's really beautiful and we love doing something like that, because it's really different and really challenging. It was mainly instrumental as our voices were used as instruments". Plata ble gitt ut på pånytt i 1996 etter å ha vært utilgjengelig siden 1988.

I 1989 laget de musikk til animasjonsfilmen "The Angel and a Soldier Boy". Plata var delt mellom Clannads musikk og fortellerstemmen til Tom Conti

I 1989 fikk Clannad æren av å opptre i Royal Albert Hall.

I 1989 valgte Paul Brennan å forlate bandet til fordel for en solokarriere. I årene som fulgte lagde han musikk for WOMAD (World of Music and Dance). Han ga også ut albumet "Trisan" sammen med japanerne Guo Yue og Joji Hirota, uten at den fikk så mye oppmerksomhet. Han laget også musikk til filmen "When The Sky Falls" i 1999, og har deltatt på ulike festivaler opp gjennom årene.

Paul (Pol) Brennan

Samme år ga "Clannad" ut samleplata "Past Present", som ble en stor suksess med bla. en 5. plass på den britiske albumlisten. "In a lifetime" kom også tilbake på singellisten med en 17. plass. Det ble også gitt ut en samleplate på selskapet K-Tel kalt "The Collection".

I 1990 ga de ut "Anam" (sjel), som var et roligere og mer keyboard-basert album. Og et lydbilde som plasserte den trygt i new age sjangeren. "Harry's Game" og "In a lifetime" var tatt med på den amerikanske utgivelsen av plata for å få opp intereressen. Og det ble bandets største salgssuksess til dags dato for et studioalbum med en flott 14. plass i Storbritannia og 46. plass i U.S.A. I U.S.A. fikk "Harry's game" i tillegg en Billboard music award for "World Music Song Of The Year" i 1992. 

"Harry's game" hadde på denne tiden vært brukt i en Volkswagen reklame, og i den populære filmen "Patriot games" med Harrison Ford. Dette gjorde amerikanerne nysgjerrige på bandet. Bandet fikk også god drahjelp fra plateselskapet Atlantic og Jason Flom som forelsket seg i "Anam". De sørget for å gi plata en skikkelig promotering i U.S.A.

Redusert til en kvartett ga Clannad i 1990 ut "Anam".

I 1992 ga Màire Brennan ut sitt første soloalbum kalt "Màire". Med Maìres vakre sang og harpespill ble plata godt mottatt da den kom ut. Den ble det første av 11 studioalbum og 3 livealbum så langt (2015). I tillegg gjorde Màire og Clannad i 1991 en flott duett med Paul Young i den gamle Joni Mitchell låta "Both sides now" i 1991. På platene har Maìre fått god hjelp fra søstrene Dee, Olive og Bridin.

Noen av de mange albumene Màire Brennan har gitt ut ved siden av sitt engasjement i Clannad.

I 1993 markerte de sine 20 år som plateartister ved å gi ut albumet "Banba" (mytisk navn på Irland). Mye takket være låta "I will find you" som ble brukt i filmen "Den siste mohikaner" ble det en salgssuksess. På denne synger Màire på språkene til Mohikaner-og Cherokee indianerne. Albumet gikk til topps på den amerikanske world-music listen. Og nådde en imponerende 5. plass på den britiske albumlisten. Alle låtene var skrevet av Maìre og Ciaran Brennan. Stemningsmessig var den lavmælt, og ikke ulik albumene de hadde laget forut.

For å promotere plata i U.S.A. dro bandet på en turne i U.S.A. Den første på 5 år. Til både kritikernes og publikums store glede

I 1996 kom "Lore" som ble nok en suksess for bandet med 14. plass i Storbritannia og 1. plass på den amerikanske world-music listen. I enda sterkere grad enn på de foregående platene gikk bandet her tilbake til sine irske røtter. Og de fleste sangene er på gælisk. Albumet ble gitt ut både som enkel cd og dobbel CD. Den doble inneholdt i tillegg til selve studioplata en samleplate med de mest kjente låtene til bandet. Som bla. "Harry's Game", "In a lifetime", "I will find you" og "NewGrange". Til glede for nye fans.

Samme år mottok Clannad "the Irish Recorded Music Award" for lang og tro tjeneste. 

I 1997 ga Clannad ut albumet "Landmarks". Det skulle vise seg å bli det siste studioalbumet de ga ut på 16 år. På plata hadde bandet fått hjelp fra en lang rekke musikere som de hadde jobbet med opp gjennom årene. Både fra Skottland, Tyskland, U.S.A., Irland og England. Slik som keyboaristen Ian Parker, gitaristen Ian Melrose, harpisten Thomas Loefke, gitaristen Anton Drunnan, trommeslageren Paul Moran, fløytisten Vinnie Kilduff, sekkepipespilleren John McSherry, og saksofonisten Mel Collins.

Disse bidro til å gi plata et umiskjennelig Clannad preg, med en detaljrikdom som overgikk tidligere album.  "Landmarks" ble spilt inn i fjellene sør for Dublin i løpet av 6 måneder i 1996.

"Landmarks" fra 1997.

Bandet fikk med den sin første Grammy Award for beste New age album. Før det hadde de vært nominert to ganger. Ciaran Brennan, Padraig og Noel Duggan dro til Los Angeles for å motta prisen. En fin hedersbevisning til et band som hadde skapt så mye vakker musikk gjennom 25 år.

I 1999 bidro de med en flott låt i "What Will I do" til filmen "Message in a Bottle". Den ble også å finne på samleplata "In a lifetime" fra 2003.

Etter dette tok bandet en pause fra hverandre. Etter å ha holdt det gående uavbrutt i 25 år, med albuminnspillinger og turneer følte de at det var på tide med en lengre pause, slik at de kunne hvile, få mer tid med familien, og få nye impulser. Pausen ble lengre enn planlagt, uten at det lå noen dramatikk i det.

Særlig Màire var aktiv i denne tiden. I tillegg til hennes mange utgivelser under eget navn deltok hun som gjestevokalist på plater med Alan Parsons ("Call Of The Wild"), Michael McDonald, Shane MacGowan og Chicane. Sistnevnte fikk en 6. plass i Storbritannia med låta "Saltwater" i 1999, hvor Màire gjør den vokale delen av låta. I en merkelig miks mellom "Harry's Game" og moderne electronica. 

Màire har også endret navn fra Màire Brennan til Moya Brennan. Moya sier: "The answer is simple. Years of misspelling and mispronunciation have led me to a place where I feel that it will save a lot of confusion to have one concise spelling". Moya var den fonetiske måten å uttale navnet hennes på.

I 2000 ga Moya også ut selvbiografien "The Other Side Of The Rainbow" - en bok som vakte oppsikt. Her fortalte hun om år med misbruk av alkohol og narkotika, og sorgen over å miste et barn ved abort. Hun fortalte også om det å bli personlig kristen, etter å ha levd i det hun omtalte som en mørk tid. I 1991 ble hun gift for 2. gang, med fotografen Tim Jarvis. Sammen har de barna Aisling og Paul.

"The Other Side Of The Rainbow"

Brødrene Noel og Padraig ga i 2005 ut sitt første "soloalbum" kalt "Rubicon". Her kalte de seg The Duggans and Friends. På samme tid ga også ut Brìdìn Brennan ut sitt debutalbum kalt "Eyes Of Innocence". Brìdìn er den yngste søsteren til Moya og Enya.

I 2005 ble det gitt ut et (nok et) Clannad album kalt "Live In Concert". Muligens for å få opp interessen for bandet etter at de ikke hadde gitt ut noe nytt album på 7 år. 

13-17 juli 2005 ble det avholdt flere konserter på Leo's tavern i Gweedore for å hylle Brennan familien med pappa Leo i spissen. Kommunestyret i Donegal County ønsket å gjøre stas på Leo og Baba, og Brennan familien generelt som takk for deres musikalske bidrag, og den betydning det har hatt for området. Leo og Baba var uvitende om begivenheten.

Begivenheten ble omtalt i media verden over. Ikke minst fordi Enya for første gang på mange år opptrådte live sammen med sine søstre. Konserten var spesiell også fordi den originale besetningen av Clannad opptrådte her, med Paul (Pól) Brennan tilbake i bandet.

Søstrene Brennan. Fra venstre: Olive, Deirdre, Moya, Enya og Bridin.

Konsertene var også endel av Earagail Arts Festival. Mange var spent på om Enya kom til å ha med seg Nicky Ryan på denne festen. Noe som ikke ville falt i god jord hos Moya Brennan. Etter at han i 1982 sluttet som manager for Clannad, og i tillegg tok med seg lillesøster Enya, er det ikke alle som har like mye til overs for ham.

Medlemmer av familien Brennan med Maìre sittende foran

sammen med mamma Baba og pappa Leo.

Etter å ha tatt en pause på 10 år fra hverandre, kom Clannad sammen i januar 2007, med Pól, Moya, Pádraig, Ciarán, og Noel, i forbindelse med Celtic Connections festival i Glasgow, Skottland.

I februar 2007 fikk Clannad prisen Lifetime Achievement Award Meteor Ireland Music Awards i Dublin.

Våren 2008 dro Clannad ut på sin første turne på over 12 år. Bandet bestod da av Moya, Ciaràn, Noel og Pàdraig. Bandet uttrykte den gangen et ønske om å gi ut en plate sammen igjen. Også i 2009 og 2011 var Clannad ute og opptrådte. 

Det ble gjort opptak av de 3 konsertene de gjorde i historiske Christ Church Cathedral i Dublin i januar 2011. Dette ble i 2012 gjort tilgjengelig på CD og DVD under navnet "Clannad: Christ Church Cathedral". På konsertene fokuserte de på låter fra bandets første album, pga deres akustiske preg som de følte passet bra til omgivelsene. I tillegg til Clannad deltok også Brian Kennedy (kjent fra bla. Riverdance) og koret Anúna

Clannad i Christ Church Cathedral i 2011.

I 2012 gjennomførte Clannad en turne i U.S.A. - landet de hatt suksess i årene før de tok en lengre pause i 1997.

Også i 2013 og 2014 var Clannad på turne. 1. februar 2013 brakte dette dem til Norge, og Union Scene i Drammen, der de opptrådte for ca. 300 mennesker. Konserten var av det hyggelige slaget, noe anmelder og musikkhistoriker Jon Vidar Bergan ga uttrykk for i sin anmeldelse av konserten :

"Clannad holdt en fantastisk konsert som inneholdt både spilleglede, virtuositet, humør, varme og magiske stemninger. Familiekvintetten Clannad fra Donegal nordvest i Irland stiller nå med originalbesetningen fra starten i 1970. Moya, Pól og Ciaran Brennan er søsken, det er også deres onkler Pádraig og Noel Duggan. Enya er lillesøster i Brennan-familien og var faktisk medlem av Clannad i 1980-82. De har ikke gitt ut noe nytt album på 15 år, men komponerer igjen nå.
Moya Brennan er hovedvokalist og spiller harpe, Ciarán fretless bass, de andre veksler mellom keyboards og akustiske gitarer, og alle korer. På scenen var de forsterket med en trommis og en keyboardist. Allerede på første låt,
"Na Buachallí Álainn" var de nydelige vokalharmoniene og de magiske, mystiske, keltiske stemningene på plass. "Máire Bhruinneal" ble framført uten komp. Mange av låtene har et bakteppe av synthesizere og synges på gælisk. Derfor var det fint at Brennan-søsknene fortalte hva de handlet om, ofte på en vittig måte.

Foran "A Mhuirin" ble publikum oppfordret til å synge med og klappe takten. Et stort høydepunkt var den stemningsfulle, mystiske "Newgrange" (1983), som handler om en eldgammel gravplass for druider. Clannad framførte et instrumentalt medley fra en tv-serie om Robin Hood (1984), der Pól Brennan (som var ute av bandet i 1991-2010) imponerte med å spille fløyte og keyboards samtidig! Han var Moyas duettpartner på "In A Lifetime", som i hitversjonen fra 1986 ble sunget med Bono.

Vi fikk bass- og trommesoloer på "Dúlamán", som ble møtt med trampeklapp - i likhet med Clannads store hit "Theme From Harry’s Game" (1982) og ekstranummeret "Nil Sen La", der Pól spilte en tverrfløytesolo på høyde med Ian Anderson. Dette var en topp konsert med feststemning."

18. juni 2013 kunne Clannad glede sine mange fans med nyheten om at de jobbet med et nytt studioalbum - det første på 15 år. Og 20. september 2013 var "Nádúr" (natur) klar for utgivelse. Plata bestod av 10 låter skrevet av bandet selv, og 3 tradisjonelle låter - to gæliske og en skotsk. "Nádúr" var en videreføring av lydbildet bandet var kjent for på 90-tallet, med en blanding av irsk folk, jazz, electronica, og pop. Der man blandet instrumter som blikkfløyte, mandolin, harpe, og irsk tromme (bodhrán), med synthesizere og seks-strengers elektrisk gitar. De som kjøpte plata var stort sett fornøyd med det de hørte.

"Nádúr" fra 2013 markerte et comeback for Clannad.

Plateutgivelsen ble fulgt opp med nok en turne, med oppstart i Australia og New Zealand, i oktober 2013. I februar 2014 opptrådte Clannad på John Dee i Oslo. 18. september 2015 var bandet tilbake på Union Scene i Drammen, i forbindelse med Drammen Sacred Festival. Og som sist de var i Drammen ga Clannad publikum en musikalsk opplevelse utenom det vanlige. Men dessverre var det kun ca. 130 mennesker som møtte opp. Som sist hadde Jon Vidar Bergan en fin anmeldelse av konserten : 

"Fantastiske Clannad Det irske familiebandet bød på spilleglede, humor, virtuositet, varme og vakre, magiske stemninger. Clannad er enda bedre nå enn da de spilte på Union for 2 ½ år siden, så det er synd at under halvparten så mange var på denne fabelaktige konserten i regi av Drammen Sacred Festival. Utvidet med trommeslager og keyboardist (Ian Parker fra The Hollies) fikk musikken kjøtt på beina, og det var høy kvalitet på låtene fra «Nádúr» (2013) – første nye album på 15 år. Bandet består av originalbesetningen fra 1970: De tre søsknene Brennan - Moya (vokal, irsk harpe), Ciaran (fretless bass, synth, vokal) og Pól (gitar, vokal, fløyte, synth) - og deres onkler Pádraig og Noel Duggan på koring og akustisk gitar. De startet med den stemningsfulle balladen "I Will Find You" (fra filmen "Den siste mohikaner", 1992) der alle fem sang, kompet av et magisk synthteppe. Enda bedre var "Vellum" (2013), som handler om irenes hellige Kellsbok. Kvintetten har også fengende poplåter, så som "Rhapsody na gCrann" (med blikkfløytesolo) og "Closer To Your Heart" (med orgelsolo). Og de spilte 80-tallshitene "Theme from Harry’s Game", "In A Lifetime" (opprinnelig en duett med Bono), "New Grange" og "Robin (The Hooded Man)", som var en del av et instrumentalt medley fra en tv-serie om Robin Hood. Clannads musikk er en perfekt miks av pop, new age, gode tekster (på engelsk og gælisk) og irske tradisjoner. De hadde en vittig tone på scenen og fikk publikum til å synge med på folkevisa "Two Sisters". Denne konserten kunne ikke vært bedre!"

Forhåpentligvis er det flere som finner veien til konsertsalen neste gang Clannad tar veien nordover. De fortjener det.

 

 

 

Clannad

1973

Clannad 2

1975

Dulaman

1976

Crann Ull

1978

Fuaim

1981

Magical Ring

1983

Legend

1984

Macalla

1985

Sirius

1987

Atlantic Realm

1988

The Angel and the Soldier Boy

1989

Anam

1990

Banba

1993

Lore

1996

Landmarks

1997

Nádúr

2013

         

1. Magical Ring

2. Dulaman

3. Macalla

4. Crann Ull

5. Legend

6. Clannad II

7. Clannad

8. Landmarks

9. Anam

10. Sirius

 

1. Theme from "Harry's Game"

2. In a Lifetime

3. Newgrange

4. Something to Believe in

5. Closer to your Heart

6. Robin (the hooded man)

7. Journey's End

8. I will find You

9. White Fool

10. In Fortune's Hand