Mike Oldfield : The Songs Of Distant Earth

Utgivelsesår : 1994

Produsent : Mike Oldfield

Låtskrivere : Mike Oldfield

 

           

           

 

Låtene :

1. In The Beginning
2. Let There Be Light
3. Supernova
4. Magellan 
5. First Landing 
6. Oceania
7. Only Time Will Tell 
8. Prayer For The Earth 
9. Lament For Atlantis
10. The Chamber
11. Hibernaculum
12. Tubular World
13. The Shining Ones
14. Crystal Clear 
15. The Sunken Forest 
16. Ascension
17. A New Beginning

 

     

 

I 1992 ga Mike Oldfield ut en av sine største suksesser, "Tubular Bells II". Den gikk til topps i Storbritannia, samt at den leverte flere singelhits. På oppfølgeren ønsket Oldfield å gjøre noe helt annet.

For på samme tid hadde Oldfield begynt å leke med tanken om å sette musikk til en bok han var veldig fascinert av. Nemlig "The Songs Of Distant Earth" av Arthur C. Clarke - mannen bak "2001 : A Space Odyssey". Og kjent for sine kunnskap og meninger om universet. Oldfield fikk ideen til å lage disse sangene som boken snakker om. En bok Oldfield opplevde som  veldig musikalsk i sitt uttrykk. Han kontaktet Clarke, og sendte ham en kopi av "Tubular Bells II" for å vise ham hva slags musikk han stod for. Clarke likte musikken og ideene, og ga ham frie tøyler i utviklingen av musikken. Oldfield valgte likevel å legge seg tett opp til boken i sitt arbeide.

Oldfield slet med å finne instrumenter som uttrykte den kosmiske stemningen i boka. En 12 strengers gitar var flott å høre på ellers, men den passet ikke inn her. Resultatet ble en plate full av studioskapte, syntetiske lyder - ganske så fjernt fra den gitarorienterte musikken fansen ellers var vant til å høre fra ham. Selv om gitarene er her denne gangen også. Om på en litt annen måte. Ambient er en musikkstil som kan beskrive Oldfields verk, med innslag av Deep Forest/Enigma. Gang på gang mens man hører på plata, går tankene til kosmos. Man ser for seg stjerneskudd, og et romskip på reise i Galaksen.

Personlig har jeg den merkelige ideen om at dette er musikken menneskeheten burde lagt i den boksen som ble sendt ut i verdensrommet for en del år siden. Som skulle være en beskrivelse av hva slags musikk mennesket stod for. For denne plata gir et slags speilbilde av den jordiske musikken. Her er det afrikansk sang, samesang, gregoriansk sang, rock, elektromusikk og klassisk m.m. 

Plata starter rolig med "In The Beginning". Før en spesiell lyd øker i volum, og vi hører Bill Anders lese fra 1. mosebok ombord i Apollo 8 på reise rundt månen, jula 1968. I i bakgrunnen hører vi samplete damestemmer, som bidrar til å bygge opp en vakker stemning. Samtidig som noen sequenser-lyder beveger seg opp og ned i lydbildet. 

Det er først med
"Let There Be Light" at selve hovedtemaet starter. Men alt går veldig over i hverandre, som om hele plata var en eneste lang komposisjon. Så det er vanskelig å merke seg ved noen bestemt låt, og hvor den ene slutter og den neste starter. Det er Oldfields gitar som bærer låta. Etter hvert kommer en damestemme inn som høres ut som Loreanna McKennit. Et stort kor som er samplet, høres i  bakgrunnen, før en barnestemme høres. Låta roes ned med astronauten som sier "Let there be light", noe som gjentas flere ganger. Låta avsluttes med et luftangrep-varsel.

Deretter går rett over i "Supernova", som er en ambient låt med akustiske gitarer. Etter hvert bygges det på med flere og flere instrumenter, noe som gir en vakker stemning. Vi hører også Oldfields samplete stemme, før en tromme og en eksplosjon høres, og vi er over i "Magellan". Hvor en tikkende lyd bygger opp en fin effekt i bakgrunnen, mens en synth skaper hovedteamet. Like etter slår en tromme inn, og en flott sekkepipe kommer inn og repeterer temaet. Det kommer også et damekor inn, og Oldfields gitar. Og igjen er overgangene mellom låtene umerkbare, og man er over i "First Landing"

Gitaren spiller et par riff, og den tikkende lyden som har vært der, dempes ned. Og noe som høres ut som interferens på radioen introduseres. Lyden starter på et høyt, irriterende nivå, før den går lavere og lavere. Et nytt tema presenteres, med noe som høres ut som skrikende stemmer i en loop. Loopen dempes etter hvert ned.

"Oceania" starter opp med trommer som bygger opp en rytme, samtidig som en maskinlyd forsvinner. Her er det lagt inn både sjøfugl lyder, bølgebrus, i en låt som veksler mellom akustisk gitar og piano. Gitarlyden kan til forveksling minne om radarblipp.

Radarlyden forsvinner så, før en synth tar oss over i "Only Time Will Tell", som er en veldig atmosfærisk, vakker låt. Med stemningsfull bruk av stemmer. Vi hører en dame rope ut "Zeit" (tid) i den ene høytaleren, før en unge svarer i den andre høytaleren. Låta er syntetisk på en måte som minner om Enigma og Deep Forest. Med nye stemmer som legges oppå, mens andre tas bort. I tillegg til samplet koring i bakgrunnen. 

"Prayer For The Earth" får vi et norsk innslag på plata. Oldfield har samplet Nils-Aslak Valkepaas joiking fra filmen "Veiviseren". Noe som er et høydepunkt på plata. Samens ursang blandet med Oldfields kosmosmusikk, skaper en spesiell stemning. Det er særlig da jeg får tanker om hva denne boksen i verdensrommet burde inneholde av jordisk sang. 


"Lament For Atlantis" er den fineste låta på plata. Om man har hørt "Heaven & Hell" med Vangelis, får man en ide om hva dette høres ut som. Enkel pianospilling iblandet kosmiske lyder og stemninger gjør dette til en flott låt. Det hele roes ned på slutten av låta, og en varm synthlyd kommer inn og repeterer temaet, før også den fader ut. 


"The Chamber" og "Hibernaculum" går sånn inn i hverandre at de må vurderes under ett. "Hibernaculum" var forøvrig sammen med "Let There Be Light" singelutgivelsene fra denne plata. Det starter med noe nynning, som senere går over i gregoriansk munkesang, og en taktfast trommerytme. Samtidig som man hører samplete afrikanske stemmer i bakgrunnen - fascinerende å høre på.

Igjen skaper synthesizere følelsen av at dette har med kosmos å gjøre. Noe som gir meg noe av den samme urfølelsen som jeg får i "Lament For Atlantis". Det er nesten så man får frysninger av hvor vakkert det er.

I
"Tubular World" lager Oldfield en link til den musikken han alltid vil bli husket for, nemlig "Tubular Bells". Da han har samplet inn den kjente lyden av rørklokker. En gitar kommer inn, en bass starter opp en rytme, før en tromme og diverse samplete stemmer legges oppå. Alt gjort på en veldig fengende måte. På slutten forsvinner stemmene, slik at bare trommene blir igjen. Før også de fader ut, og en eksplosjon kan høres. 

"The Shining Ones" består av en synthesizer-loop. Det er gjort så enkelt at man kunne ta det for å være laget på en gammel Commodore 64. Før en fløyte kommer inn, og spiller hovedtemaet på denne låta. En tambla tromme, og en forsiktig gitar kan også høres. Og igjen går  det rett over i neste låt. 

"Crystal Clear" er en av de fineste, og mest kjente låtene fra denne plata. De starter med trommebeat, og noe tikkelyd i bakgrunnen. En akustisk gitar kan høres i venstre høytaler, den får 'svar' fra en el-gitar i den andre høytaleren. Før en herrestemme sier "Crystal Clear". Denne stemmen kommer igjen og igjen senere i låta. Stemmene fortsetter å prate i bakgrunnen, mens ulike gitarlyder skaper selve låta.

På slutten av låta kommer en trommetakt inn som er bortimot identisk med den Enigma hadde på "Return To Innocence"

Etter det roer plata helt ned i ambient musikk i låta "The Sunken Forest". Man hører lyder, og det skapes stemning, som om man er langt ned i havdypet - avslappende og fint å høre på er det . 

Deretter går det pånytt over i Enigma takt i "Ascension", og vi hører pånytt astronauten fra rommet. Denne er også behagelig å høre på, da den har et fint synthriff, og pen gitarklimpring. Før en mer rufsete gitar kommer inn på slutten. Låta bygger seg opp som om dette var platas grand finale. Og avsluttes med noen tordenlyder.

Men det er "A New Beginning" som er den siste låta på plata. Den består  av afrikansk sang fra gruppa Vahine Taihara. Greit nok, men litt kjedelig som avslutning på et stort album.

Et album som tar deg med på en musikalsk reise både på jorden og i verdensrommet. På sin egen behagelige og fascinerende måte. Mike Oldfield får til fulle vist at han er en lydmagiker i studio. Ikke bare på gitaren. For denne plata er full av spennende detaljer, og fine arrangementer.

Plata ble veldig godt mottatt av fansen. Og er i flere avstemninger kåret til den beste Mike Oldfield plata. (Blant annet på min norske Mike Oldfield side www.mikeoldfield.no). Men salgsmessig ble det en stor nedtur i forhold til forgjengeren "Tubular Bells II". Selv om 24. plass på den britiske albumlisten ikke er direkte dårlig. I Sverige ble det fin 12. plass.

"The Songs Of Distant Earth" ble første gang gitt ut i 1994. Og pånytt i 1996, med nytt cover og CD-rom på plata, slik at man kunne oppleve musikken sammen med dataanimert film. Noe som ytterligere forsterket kosmos opplevelsen.