Propaganda : A Secret Wish

Utgivelsesår : 1985

Produsent : S. J. Lipson, Bob Kraushaar, Trevor Horn

Låtskrivere : Claudia Brucken, Susanne Freytag, Michael Mertens, Ralf Dorper

Bandmedlemmer : Claudia Brucken, Susanne Freytag, Michael Mertens, Ralf Dorper 

 

         Låtene :

1. Dream Within A Dream

2. The Murder Of Love 

3. Jewel 

4. Duel 

5. P-Machinery

6. Sorry For Laughing 

7. Dr. Mabuse

8. The Chase 

9. The Last Word / Strength To Dream

 

     

  

Propaganda var et av de mest spennende og spesielle bandene 80-tallet hadde å by på. Kombinasjonen av talentfulle tyskere, og den visjonære musikkfabrikken ZTT records, ble til sammen en spennende miks.

Forløperen til dette bandet og albumet "A Secret Wish", kan sies å være Frankie Goes To Hollywood - på den måten at mange av de samme folka som stod bak de, også jobbet med denne plata. Man hører det best på den pompøse men velproduserte tittellåta "Welcome To The Pleasuredome" med F.G.T.H. Man finner igjen mange av de elementene på "A Secret Wish". Hos begge band var det Trevor Horn som trakk i trådene. Han var en av 80-tallets mest markante personer. Med produksjoner for ABC, Simple Minds, Grace Jones, Yes, Seal, Buggles, F.G.T.H. og The Art of Noise på samvittigheten. Han er en mann med sans for det overdådige og sjokkerende. Noe som forklarer det provoserende imaget til F.G.T.H., og senere, russiske TATU. Propaganda var ikke sjokkerende på samme måte, men man spilte mye på at de var tysk. Og laget et tyve-talls/Metropolis-aktig image som vakte oppsikt. På samme måte som at coveret til "Welcome To The Pleasuredome" var "A Secret Wish" preget av visdomsord og detaljer, noe som gjorde inntrykk. Propaganda signerte for ZTT omtrent på samme tid som F.G.T.H., men dette albumet ble ikke lansert før i 1985. Som om det stod på vent til "Welcome To The Pleasuredome" var ferdig innspilt.

Og plata er pompøs på flere måter enn musikken og coveret. Det var en anselig samling kjente musikere som deltok på "A Secret Wish". Foruten bandet og Trevor Horn, deltok  også den legendariske gitaristen Steve Howe (Yes), vokalist Glenn Gregory (Heaven 17), produsent Bob Kraushaar (ABC, A-ha, Erasure, Paul McCartney), David Sylvian (Japan) og produsent S.J. Lipson (Grace Jones, Simple Minds, Act, Pet shop Boys, Backstreet Boys). Så det var tydelig at man hadde store forventinger til dette prosjektet.

Plata starter med visdomsordene : "All that we see are seen, Is but a dream within a dream." Før en vakker trompetlyd kommer inn. Deretter går det over i et rytmisk syntharrangement, mens trompeten fortsetter å spille i bakgrunnen. Teksten tar utgangspunkt i poeten Edgar Allen Poes litterære verk "A Dream Within A Dream". Men det er lite tekst i låta. Den er mer cinematisk og ambient i stilen, som om det var soundtracket til en eller annen film. Rytmen er den samme, lett monotone, gjennom hele låta. Mens vi hører alle mulige detaljer underveis. Noe som gjør låta til en avslappende og behagelig, men samtidig spennende opplevelse. Etter 9 minutter er det slutt. 

"The Murder Of Love" er en mer rett fram poplåt. Med en tung trommerytme og et tungt keyboardriff i starten. Før Claudia Bruckens markante, og lett kjennetegnende stemme kommer inn. Flere lag med keyobardspill i bakgrunnen gjør også dette til en storslagen opplevelse. Midtveis finner de plass til en jazzaktig gitarsolo fra Steve Howe, som faktisk gjør seg bra. Teksten er litt intetsigende om kjærlighet og sjalusi. Noe som på en måte forsterker inntrykket av at det er kompet som er det viktige her.

Deretter går det over i "Jewel" som er en masete og forvirrende samling samplinger og keyboards. Underveis får vi også teksten og melodien til "Duel" presentert, noe som gjør at jeg opplever dette som en slags alternativ versjon til den mer vakre og velspilte "Duel". Selv om jeg skjønner det er lagt inn mange produksjonsmessige detaljer på denne, klarer jeg ikke å like den. På slutten får vi både slaglyder og King Kong aktige brøl før låta tones ut.

Men så får vi den versjonen av "Duel" som jeg er glad i. Den har et refreng jeg har sunget på gang på gang opp gjennom årene : "The first cut won`t hurt at all, The second only makes you wonder, the third will have you on your knees, you start bleeding, I start screaming". Melodien er lett og fengende. Nesten litt søtladen. Med overdådige strykerarrangementer og en lett trommetakt i bakgrunnen. Midtveis brytes denne harmonien med elemeter fra "Jewel". Noe som på en måte legitimerer den som en ikke fullt så søtladen greie likevel. Uansett en snerten låt jeg er oppriktig glad i. En låt jeg alltid har likt, og spilt mye. Den var også ute på singel. Den oppnådde 'bare' en 21. plass i Storbritannia. Noe som likefullt var den beste noteringen Propaganda oppnådde der borte.

"Frozen Faces" er en rytmisk, syntetisk låt. Hvor vi igjen sanser mange detaljer i bakgrunnen et sted. En slags trompetlyd, hvisking, fløyter, basspill, til den sporadiske sangen til Claudia Brucken. Tankene går til låta "Welcome to the Pleasuredome" med F.G.T.H.

Platas soleklare høydepunkt, og en av mine absolutte favorittlåter er "P-Machiney". Låta starter med noen blipp-blopp datalyder, og noe som høres ut som en produksjonshall, før selve låta starter. Den har et lydbilde som gjør at jeg får assosiasjoner til tysk 20-tall. Om det bare er musikken som gir meg en slik stemning, eller om jeg har blitt påvirket av imaget, er vanskelig å si.

Og så langt er låta fin. Men det som virkelig løfter den, er et massivt trompet/keyboard refreng. Som gir låta et episk, 'historisk' preg. Det oppleves veldig dramatisk. Det er så man får frysninger. Og den fenger like mye 30 år etter at jeg hørte den første gang. Det var også den første låta jeg hørte med Propaganda, og som gjorde at jeg ble nysgjerrig på albumet og bandet.

"Sorry For Laughing" har en litt intetsigende melodi og tekst. Men produksjonen er (igjen) storslått. Tar man bort stemmen til Brucken, kunne låta vært brukt som filmmusikk til en krigsscene. 

"The Chase" er litt lik Jean Michel Jarre i synthlyden. Men samtidig har den et mer kompleks lydbilde, med en slående takt. Midtveis er alle bakgrunnslydene tatt bort, og vi hører kun denne takten og Bruckens stemme, før det igjen blir mer pompøst. Noe pent flygelspill gir den likevel et vennlig og stemningsfullt preg.

Plata avsluttes med den mest spesielle, og mest tyskklingende låta på plata : "Dr. Mabuse". Den var også den første låta som var ute på singel. Den omhandler Fritz Langes filmperson Dr. Mabuse fra 1922. Fritz Lange er også mannen bak filmen "Metropolis", som Propaganda hentet inspirasjon fra. Dr. Mabuse var en gambler, hypnotisør og magiker, som hadde en egen evne til å lure folk. Og det er det Propaganda synger om i  denne låta : "The man without the shadow promises you the world. Tell him your dreams and fanatical needs. He's buying them all with cash". 

Låta starter mer storslått og rytmisk enn de andre. Strykere og keyboard gir oss en følelse av å være tilbake i 1920-tallets tyske Metropolis. Etter hvert roes det ned til noe pen stemningsmusikk, før låta tones ut. 

"A Secret Wish" er en flott, og veldig spesiell plate. Men det førte ikke til noen stort albumsalg. Den nådde kun 16. plass på den britiske albumlisten, noe som må ha vært svært skuffende. Enda hvor mange dyktige folk som hadde jobbet i kulissene med den. Folk som nettopp hadde opplevd stor suksess med Frankie Goes To Hollywood og The Art Of Noise.

Men en trofast fanskare førte den til, noe som gjør at folk fortsatt etterlyser Propaganda, 30 år etter. Enda de kun ga ut en skikkelig bra plate med den klassiske tyske besetningen Mertens, Freytag, Dorper og Brucken. Oppfølgeren "1234" var en blek sak. Og tre av de fire medlemmene fra "A Secret Wish" var borte. I alle år etter har ryktene om en ny plate fra de 4 tyskerne svirret, uten at det har ført til noe særlig annet enn flere remixer av låter fra denne platen.