U2 : Rattle And Hum

Utgivelsesår : 1988

Produsent : Jimmy Iovine

Låtskrivere : Bono, The Edge, Adam Clayton, Larry Mullen Jr., Bob Dylan, Mc Cartney, Paul, John Lennon

Bandmedlemmer : Bono, The Edge, Adam Clayton, Larry Mullen Jr.

 

   Låtene :

1. Helter Skelter
2. Van Diemen's Land 
3. Desire
4. Hawkmoon 269 
5. All Along The Watchtower (live) 
6. I Still Haven't Found What I'm Looking For (live) 
7. Freedom For My People 
8. Silver And Gold (live)
9. Pride (In The Name Of Love) (live) 
10. Angel Of Harlem
11. Love Rescue Me 
12. When Love Comes To Town
13. Heartland
14. God, Prt. 2
15. The Star Spangled Banner
16. Bullet The Blue Sky (live)
17. All I Want Is You 

 

 

"Rattle And Hum" er et uttrykk for U2s behov for å få i både pose og sekk. Så resultatet ble et album som spriker i mange retninger, med livelåter, coverversjoner, duetter, bruddstykker av andres låter, tidligere U2 låter, intervjuer, og nye studiolåter, alt presset sammen på 4 albumsider. Det kan være vanskelig å se den røde tråden i dette dobbeltalbumet. Kanskje følte U2 presset på seg etter den gigantiske suksessen med "The Joshua Tree" - et album som toppet listene både i U.S.A., Storbritannia, og en rekke andre land. Og derfor laget denne kombinerte soundtrack/studioplata for å slippe å lage en helt ny plate som automatisk ville bli målt mot den forrige. Det blir bare spekulasjoner.

Mange kritikere var da også skeptisk til "Rattle And Hum" da den kom ut. Men etter å ha sett filmen "Rattle And Hum", og hørt endel gode enkeltlåter som "Angel Of Harlem", "Van Diemens Land", "All I Want Is You" og "When Love Comes To Town", var i hvert fall jeg frelst. Og etter å ha hørt plata endel ganger, var jeg siker i min sak. U2 hadde laget sin kanskje beste plate noensinne. "War" hadde vært favoritten min fram til da. "The Joshua Tree" fikk jeg aldri taket på, da jeg syntes den ble for selvhøytidelig. På "Rattle And Hum" synes jeg U2 viser at et album ikke trenger å ha noen sammenheng for å være bra. Men den kan sees på som en fortsettelse av "The Joshua Tree", da de også her er på jakt etter den amerikanske folkesjela og dens røtter. Gjennom å dra inn folk som B.B. King, The Memphis Horns og Bob Dylan, og spille inn låter i legendariske Sun Studio, var de i hvert fall farlig nære. 

Plata starter røft med den gamle Beatles-klassikeren "Helter Skelter". Bono gjør seg der berømt med ordene : "This song Charles Manson stole from the Beatles; we're stealin' it back". Før det rockes løs i denne livelåta.

Men allerede i spor 2 roes det helt ned i den utrolig nydelige "Van Diemens Land". I samme år som denne plata ble gitt ut, hadde U2 vært involvert i en tributeplata til de amerikanske folk/roots sangerne Woody Guthrie og Leadbelly. Og her høres det ut som de prøver å gjøre sin egen variant av Guthries  "This Land is Your Land". Det er en enkel, vakker, og hymneaktig låt. Men den handler ikke om U.S.A., men om en irsk nasjonal-poet som rømmer i eksil til Australia. 

Deretter rocker det løs igjen i den Bo Diddley-inspirerte låta "Desire", som har et tett, røft komp. Den ble overraskende nok U2s første nummer 1 hit i Storbritannia. Noe verken "With Or Without You" eller "I Still Haven't Found What I'm Looking For" klarte. Den nådde også 3. plass i U.S.A., og førsteplass i en lang rekke andre land.

"Hawkmoon 269" er skrevet av U2 sammen med Bob Dylan. Dylan spiller også orgel på den. Den er rytmisk, og pompøs, og har et gjentagende refreng i "I need your Love". Et gospelkor kommer også inn mot slutten for å plassere låta trygt - et sted i amerikansk 'Heartland'.

Beundringen for Amerika-ikonet Dylan viser seg også gjennom deres tolkning av låta "All Along The Watchtower". Den er spilt inn live, og er en helt grei gjennomkjøring. Men Hendrix sin versjon er de ikke i nærheten av. Dermed har de hittil covret både Beatles og Dylan. To typiske 60-talls artister.

De fortsetter med en annen livelåt, og her velger de å covre seg selv i nevnte "I Still Haven't Found What I'm Looking For". Men denne gangen med større hell. De makter å gi den da allerede legendariske låta en ny dimensjon. Gjennom The Edges enkle gitarspill, Bonos nakne stemme, og gospelsang fra "The New Voices Of Freedom Choir". Det oppleves veldig ekte og stemningsfullt. Etter hvert blir kompet mer likt fra det vi kjenner fra "The Joshua Tree"-versjonen. Men de fantastiske stemmene til dette koret, som etter hvert også tar over hovedvokalen fra Bono, gjør et sterkt inntrykk.

"Freedom For My People" høres bare ut som noe jamming mellom to låter. Det fortsetter deretter i "Silver And Gold", som er U2s forsøk på å skape blues. Det fungerer greit nok, da både Bono og The Edge er dyktige musikere, selv om de ikke når B.B. King til leggen. Underveis kommer Bono med et opprop mot Apartheid. Låta var opprinnelig med på plata "Artists Against Apartheid", som Little Steven i sin tid dro igang.

Vi får deretter en helt grei liveversjon av "Pride (In The Name Of Love)". Det er artig å høre hvordan publikum er med på refrenget. En låt de dediserer til Martin Luther King.

"Angel Of Harlem" er en av hovegrunnene til at jeg liker denne plata så godt. Den er en favoritt hos meg. Melodien er flott, og Bono er i godt slag. I tillegg har de fått med seg Memphis Horns som bidrar til å skape en flott stemning med sin blåserrekke, idenne soulfylte tributen til Billie Holiday. B.B. King bidrar på gitar. "Angel Of Harlem" var ute på singel og klarte en 9. plass i Storbritannia.

U2 følger opp like flott i den klagende, men vakre "Love Rescue Me". Igjen pøser de på med elementer fra amerikansk roots/heartland-rock. Ikke ulikt det de gjorde på "Van Diemens land". Memphis Horns bidra også her med sine blåsere, noe som gjør det stemningsfullt. Låta er skrevet sammen med Bob Dylan, som også synger på den. 

"When Love Comes To Town" har også hele tiden vært en favoritt fra "Rattle And Hum". Den tøffe duetten mellom Bono, og B.B. Kings rustne stemme, rocker skikkelig. I denne hyllesten til bluesen. Gitaronanien til King er imponerende og fengende. Låta ble spilt inn i legendariske Sun Studio i Memphis. Den var også ute på singel og nådde 6. plass i Storbritannia.

"Heartland" er en liten overraskelse. For på en plate hvor de hele tiden søker nye inspirasjoner og horisonter, er det positivt å se at de finner tilbake til stemningene fra "The Unforgettable Fire". I denne lavmælte og drømmende låta. Gitarspillet til The Edge er rytmisk på samme måte som på nevnte plate. og produsenten fra den plata, Brian Eno, spiller keyboard her. 

Mange mislikte at U2 klonet John Lennon i "God Part II". Han hadde en låt kalt "God" hvor han rakket ned på 60-tallet. Og her gjør Bono det samme : "I don't believe in the 60's in the golden age of pop. You glorify the past when the future dries up." - uten at man helt skjønner hvorfor.

For like etter lar han 60-talls artisten Jimi Hendrix få spille "The Star Sprangled Banner", på opptak fra Woodstock. Og fra før har han covret låter av 60-talls artistene Bob Dylan og The Beatles, noe som ikke virker helt gjennomtenkt.

"Bullet The Blue Sky" er en tung, rytmisk, og radbrekkende greie. Med Bono som skifter mellom å snakke og synge om urettferdighet i verden.

Plata avsluttes på en vakker og fin måte i "All I Want Is You", som er en rett fram kjærlighetslåt. Med strykere og pent gitarspill. Som for å vise folk : "vi kan dette også". Men som sagt, låta er fin den. Vennlig og melodiøs. Det drømmende strykerarrangementet som tar mer og mer over mot slutten, er laget av Van Dyke Parks. "All I Want Is You" var også ute på singel og klarte det nest best av singlene fra albumet, med en 4. plass i Storbritannia.

Albumtittelen
"Rattle And Hum" kan kanskje oversettes med 'litt av hvert'?. Og det er i tilfelle et passende navn på denne plata som har mye forskjellig i seg. Med den fellesnevner at den viser et U2 med grenseløs beundring for amerikansk kultur.

U2 har alltid vært på vandring musikalsk. Det startet med den pønkrock aktige "Boy"
 det fortsatte med den mer innesluttede
"October". Så den stemningsmessige sinte, men triste "War". Den surrealistiske, billedlige, og lavmælte "The Unforgettable Fire". Og så den guddommelige og perfekte "The Joshua Tree". Før denne Amerika reisen. U2 synger "I Still Haven't Found What I'm Looking For". Og det har vel hele tiden vært drivkraften deres for å lage ny musikk. Også på platene etter denne.

"Rattle And Hum" toppet albumlistene både i U.S.A., Storbritannia og Norge. Og i land som Østerrike, Canada, Danmark, Finland, Tyskland, Nederland, New Zealand, og Sveits. Noe som gjorde albumet til en megasuksess, med minst 15 millioner solgte eksemplarer.