Dario G : Sunmachine

Utgivelsesår : 1998

Produsent : Scott Rosser, Paul Spencer, Stephen Spencer

Låtskrivere : Scott Rosser, Paul Spencer, Stephen Spencer

Bandmedlemmer : Scott Rosser, Paul Spencer and Stephen Spencer

 

           Låtene :

1. Sunchyme 

2. Carnaval de Paris

3. Sun Machine 

4. Voices 

5. Be My Friend 

6. Peaches 

7. Malaway 

8. Revolution 

9. Voices  

10. End Of The Beginning 

 

 

Selv om jeg har stor interesse for musikk, har jeg ikke vært så flink til å fange opp musikk fra de siste tiårene. Det går som regel i ting fra 70- og 80-tallet. Av nyere musikk som virkelig har imponert meg er det vel kun Air, Dandy Warhols, og disse gutta. Og alle tre spiller elektromusikk med inspirasjon fra 80-tallet. Noe som sammenfaller med min generelle musikksmak.

Dario G bestod på denne tiden av Scott Rosser, Paul Spencer og Stephen Spencer (de er ikke i slekt). De hadde siden 1989  blandet World-music med samplinger, og elektrorytmer i sitt hjemmelagde studio. Men det var først i 1997 det tok av med "Sunchyme" som ble en stor hit over hele verden.

Og 'låne' ting fra andre gjorde de også i bandnavnet. Det er hentet fra den legendariske treneren Dario Gradi, som trente Crewe Alexandra i en årrekke, med stor suksess. Gutta er ihuga Crewe fans. 

Det er vanskelig å plassere Dario G musikalsk, da de skifter stil fra låt til låt. Men techno-pop, med innslag av World kan være en beskrivelse. Det elektroniske lydbildet med utstrakt bruk av samplinger gjør at det minner om Deep Forest og Enigma.  

Jeg har ikke noe forhold til Dario G som band. Jeg vet vel ikke engang hvordan medlemmene ser ut. Og det er kun dette ene albumet de har gitt ut som har fenget meg. Oppfølgeren "In Full Colour" er av mye dårligere kvalitet. Og det er ikke engang alle låtene på "Sunmachine" albumet jeg synes er så veldig bra. På slutten blir det litt for mye ambient/techno for meg. Så dette sier vel litt om at jeg liker første halvdel av plata desto bedre.

Det var nok først og fremst knallåta "Sunchyme" som var inngangsporten til dette bandet for min del. Den starter da også plata. Første gang jeg hørte "Sunchyme", syntes jeg det var veldig fengende med sine rytmer, og frigjørende refreng : "Ah hey ma ma ma". Refrenget har de (selvfølgelig) ikke funnet på selv. De har tatt det fra Dream Academys hit "Life In A Northern Town" - en låt som nådde topp 10 i Storbritannia i 1985.

Det starter rolig med et pianoparti som bygger seg opp via noen blipp-blopp lyder. Det fortsetter så med noen rytmer, keyboards, og Dream Academys sang, før noen ståltrommer kommer inn, og gjør lydbildet fyldigere. 

Både 'ståltrommesoloen' og sangen har en befriende stemning over seg. Som om dette var en sang om fred. Man får også assosiasjoner til sydligere breddegrader, noe også den flotte musikkvideoen legger opp til. Men afrikanere kledd ut som løver, sebraer o.l.

Den drar inn mange flotte elementer i
"Sunchyme", og knytter dem sammen på en høystemt måte. I en blanding av dance og popmusikk. Det er tydelig at det er flere som har fått denne 'fredsfølelsen' ved å høre den, for Nelson Mandela valgte låta som anthem for en Røde Kors kampanje, noe som ytterligere økte interessen for "Sunchyme". Den solgte veldig bra. Det ble riktignok 'bare' en 2. plass i Storbritannia (bak "England's Rose" : Elton John), men den solgte bra i andre land, med 4. plass i Østerrike, 5. plass i Belgia, 3. plass i Canada og Irland, 2. plass i Danmark og Sveits. Og 2 millioner solgte eksemplarer i Europa totalt.

Om "Sunchyme" var en populær og fengende låt, var ikke "Carnaval de Paris" stort dårligere. Håpet var at den skulle bli brukt som vignettlåt for VM i Frankrike i 1998. Nå gikk det ikke slik, men de fleste vil nok likevel forbinde den med VM i fotball, da den ble spilt like mye som Ricky Martin sin låt.

"Carnaval de Paris" var teknisk og kreativt veldig spennende, der de hadde flettet sammen elementer fra folkemusikken til land som Russland, Brasil, Argentina, Skottland og Mexico - land som skulle delta i VM i 1998. Låta er utrolig fengende og rytmisk. Den starter med noe sørgmodig fransk trekkspillmusikk og trompetspill. Før noen Brasil-lignende karnevalsrytmer kommer inn med full kraft. Trompetspillingen fortsetter sammen med rytmene. Melodien er ikke ulik den kjente folkesangen "My Darling Clementine". Vi får også noe russisk folklore inn før rytmene igjen tar over. Etter det følger både tango-lignende musikk, skotsk sekkepipe, og noe som høre ut som norsk seljefløyte, før alt samles i en grand finale. 

På 5 minutter har Dario G klart å være jorda rundt på en musikalsk reise. Det er utrolig at tre fyrer fra Crewe i Cheshire klarer å ta musikk fra ulike deler av verden så på kornet som de gjør her. "Carnaval de Paris" ble en stor hit over hele fotballverdenen, og den er blitt brukt i mange ulike sammenhenger. Som i fotballreklamer, og på store idrettsarrangementer. Videoen ble av mange ansett til å være den beste videoen fra 1998. Den nådde 5. plass i Storbritannia, og 2. plass på den felleseuropeiske listen. I likhet med "Sunchyme" er dette en låt jeg har spilt uttalige ganger, og jeg blir i like godt humør hver gang.

Etter to flotte låter, fortsetter det med nok en flott en, i tittellåta "Sunmachine". Her har de samplet refrenget fra "Memory Of A Free Festival" med David Bowie. Jeg er en stor Bowie fan, men syntes allerede ved første gangs lytting at dette var tøft gjort. Bowies versjon har noe innadvendt og uforløst over seg. Her har de tatt den beste biten, med refrenget, satt til noe tøff pianospilling, og en fet keyboardsolo. Og blandet dette med moderne rytmer. Og vips er låta som skapt for å tekkes dansegulvet. Dyktig gjort, og nok en favoritt hos meg. Riktignok var ikke alle Bowie fans like glad i denne låta. 

Etter disse tre tempolåtene roes det helt ned i "Voices". Den er sunget av Espiritu, og ble brukt i filmen "The Beach", hvor handlingen er lagt til Thailand. Og denne låta passer perfekt inn i en slik setting. Da den har noe fremmed, mystisk over seg. Den starter med noe som høres ut som 'ørkenfløyter', før vi etter hvert får stemningsfull sang i bakgrunnen fra The London Community Gospel. Ikke ulikt Dream Academy refrenget i "Sunchyme". Låta er både stemningsfull, avslappende og vakker. Og nok en flott låt fra dette albumet. Den var også inne på topp 40 i Storbritannia. 

Plata faller deretter litt i kvalitet. "Be my Friend" er en etnisk låt med innslag av indisk sitar, trommer og sang, til tonene av noen moderne rytmer. Selve melodien er av vestlig karakter, sunget av norske Deepika. De fleste av låtene på 2. plata "In Full Colours", inkl. 1. singelen "Dream To Me", er sunget av norske Ingfrid Straumstøyl. Så de har et godt forhold til norske damer disse gutta.

"Peaches" er en rytmisk låt i krysningen mellom techno og ambient. Mens "Malaway" er en mer monoton, etnisk greie. Med en sample fra "Proud to be Aborigine" med den kjennetegnende Didjeridu-fløyta.

I "Revolution" prøver de å skape en stemning av opprør og uorden, til dystre toner fra en keyboard. Denne gang har de fått med seg The London Session Orchestra og noen Bolivianske panfløyte-spillere. Låta har et rolig mellomparti med rolige keyboards og fløyter før noen damestemmer kommer inn og gjør musikken mer stressende. Men det er fengende på sin måte.

På slutten får vi en fin akustisk versjon av "Voices" med kassegitar, koring og strykere. Det forsterker inntrykket av at dette er en melodi som står stødig uten et større komp å gjemme seg bak.

Plata avsluttes med "End Of The Beginning" som oppsummerer endel av låtene på plata i alternative versjoner. Bla. "Sunchyme" og "Sunmachine". 

Jeg tror jeg er bortimot alene om å ha et så godt forhold til denne plata. Da Dario G som band verken er kjent eller anerkjent. Men jeg liker deres nesten barnslige søken etter nye lyder og stemninger. Plata er ujevn, men som helhet er den likevel en flott opplevelse, hvor man føler at man er på en musikalsk jordomseiling. 

Selv om enkelt singler fra plata gjorde det bra, ble ikke albumet noen suksess. Og oppfølgeren "In Full Colours" ble nesten en flopp. Selv om Cranberries låta "Dream" ble samplet inn til topp 10 i Storbritannia.