Crowded House : Woodface

Utgivelsesår : 1991

Produsent : Mitchell Froom, Neil Finn

Låtskrivere : Neil Finn, Tim Finn

Bandmedlemmer : Tim Finn, Neil Finn, Paul Hester, Nick Seymour

 

         Låtene :

1. Chocolate Cake
2. It's Only Natural 
3. Fall at Your Feet
4. Tall Trees
5. Weather With You
6. Whispers and Moans 
7. Four Seasons in One Day
8. There Goes God
9. Fame Is
10. All I Ask 
11. As Sure as I Am
12. Italian Plastic
13. She Goes On
14. How Will You Go

 

 

Historien om Crowded House starter på New Zealand i 1972, da Tim Finn og Phil Judd dannet bandet Split Enz. De hadde moderat suksess i årene som fulgte. Gjennombruddet i Australia, New Zealand, og tildels U.S.A. og Storbritannia kom ikke før lillebror Finn - Neil Finn - ble med i bandet på vokal, i 1977. Han skrev låta "I got You" som medførte at hvert tiende hjem i Australia hadde plata "True Colours" i platesamlinga si. Den nådde også 11. plass på albumlisten i Storbritannia.

I 1985 sa Neil Finn takk for seg i bandet og tok med seg ex. trommeslager i Split Enz, Paul Hester. Bassist Nick Seymour, og gitarist Craig Hooper ble med i Neils nye band like etter (sistnevnte ble kort tid etter droppet). Deretter bar det til U.S.A. og Los Angeles. Her møtte de keyboardist og produsent Mitchell Froom (Stan Ridgway, Los Lobos, Sheryl Crow, Elvis Costello m.m.) som skulle bli en viktig mann for de. Et slags 4. bandmedlem. De fikk kontrakt med Capitol records. På denne tiden het de The Mullanes. Plateselskapet likte ikke navnet, og ba de komme opp med noe nytt. Som en beskrivelse av bosituasjonen sin i L.A., med folk som fløy inn og ut av leiligheten, valgte de å kalle seg Crowded House. Gjennombruddet kom ikke med en gang, men gradvis, etter å ha turnert rundt, og spilt for de rette folka.

I 1986 kom debutplata "Crowded House". Og med den hitene "Don't Dream It's Over" og "Something So Strong". De nådde 2. og 7. plass i U.S.A. 

Og med de gode plasseringene i U.S.A. var turen kommet til Europa og Super Channel.. Det var nemlig der jeg første gang hørte "Don't Dream It's Over". Jeg falt fullstendig for det nostalgiske lydbildet, og det flotte refrenget. Den var favorittlåta mi i flere år etter det. Jeg kjøpte også platene "Crowded House" og "Temple of Low Men". Det var flotte album med mange fine melodier, i beste Beatles tradisjon. Crowded House oppleves som et veldig 'ekte' band, med sin bruk av tradisjonelle instrumenter, og fine vokalharmonier. I tillegg til fokuset på den gode melodien. 

Dessverre var de to albumene litt for ujevne, med flere intetsigende låter. Noe som hindrer meg i å gi de noe mer enn en firer på terningen. 

"Woodface" fortsatte de i samme sporet som forgjengerne, men denne gang hadde de jobbet bedre med låtvalget, og kommet opp med mange flotte poplåter, som ble spilt jevnlig på TV og radio. "Weather With You", "It's Only Natural", "Chocolate Cake", "Fall At Your Feet", og ikke minst Paul McCartney kloningen "Four Seasons In One Day". De maktet for første gang å fenge meg over et helt album. Selv om 14 låter kanskje er litt i overkant, og ingen av låtene er i klasse med  "Don't Dream It's Over".

Siden forrige utgivelse hadde de funnet plass til storebror Finn, Tim Finn. Noe som tydeligvis hadde vært en lykkelig løsning. Brødrene Finn trives når de får skrive sanger sammen, og deres tostemte sang har kvaliteter på linje med Simon & Garfunkel.

Egentlig hadde brødrene tenkt å gi ut en plate under navnet "The Finn Brothers", men Neil ønsket å dra låtene og Tim inn i Crowded House i stedet. Og dermed ble låtene med på "Woodface" fra 1991. Dessverre for bandet valgte de å gi ut "Chocolate Cake" som 1. singel. Noe som gjorde at plata floppet i både U.S.A. og Storbritannia. Men med utgivelsen av singelen "Weather With You" våknet i det minste engelskmennene. I 1992, nesten et år etter utgivelsen, nådde albumet en fin 6. plass der borte. I Norge ble det 13. plass på VG-lista Samtidig som flere av singlene gjorde det bra på listene. Det var også "Weather With You", som sammen med "Four Seasons In One Day" gjorde at jeg bestemte meg for å gi bandet en ny sjanse.

Plata starter da også med den ulykksalige 1. singelen som ødela bandets framganger i U.S.A, og som holdt på å gjøre det i Storbritannia. Når de i tillegg i låta gjør narr av overvektige amerikanerne, og deres dårlig smak når det gjelder kunst og musikk, må man begynne å lure. Noe særlig salgsfremmede der borte var det i hvert fall ikke.

Heller ikke jeg ble imponert over den, da jeg fikk den presentert. Men i ettertid har jeg fått et mer greit forhold til den. Låta har et fengende refreng, som blir ekstra tydelig med Finn brødrenes vokalharmoni. Som så mange andre låter her, kan man dra sammenligninger til en eller annen Beatles låt. Den har også et visst svingpreg over seg.

"It`s Only Natural" er en fengende gladlåt. Rett fram gitarpop, som er vakkert å høre på når melodien er så fin som den er her. Men igjen - veldig Beatles aktig. Når Neil Finn i refrenget synger "oooh!", så er det som å høre Paul McCartney. Blandingen av kassegitar, og en stemningsfull el-gitar, er også verd å merke seg. 24. plass på listen i Storbritannia.

"Fall At Your Feet" anses av mange som den beste låta fra plata, endog den beste de har laget. Den var også den andre singelen fra plata. Hadde den vært førstesingelen kunne ting kanskje blitt annerledes. Igjen en mid-tempo poplåt med et passe mykt og distansert komp, slik at stemmen til Neil Finn trer tydeligere fram. Melodien er fin, men det er refrenget som gjør at man virkelig spisser ørene : "I'll be there when you call. Whenever I fall at your feet. And you let your tears rain down on me. Whenever I touch your slow turning pain." Det er melodiøst, vakkert melankolsk, og stemningsfullt. Rett og slett en nydelig låt. 

"Tall Trees" er en kjappere, mer rockete låt, hvor den tostemte sangen igjen er høydepunktet. Dette er den første låta som ikke gir assosiasjoner til Beatles, men heller til australske Midnight Oil.

"Weather With You" er en av to favorittlåter fra denne plata. Den er også den ultimate senkveld, sommerlåta. Med sin vennlige, hyggelige melodi. Det flerstemte refrenget og gitarspillet gjør at tankene går til allsang rundt leirbålet, en varm midtsommerskveld. Det blir lett til at man mimret tilbake til hyggelige kvelder når man hører den. Tittelen tolker jeg som at man alltid må ta med seg det gode humøret, uansett hvor man går. I tillegg til det fengende refrenget, er det lett rytmiske gitarriffet en annen flott ting på denne låta. En låt som de fleste liker godt. Den står for mange som en av de fineste låtene som ble laget på 90-tallet. Og det var som sagt den låta som løftet albumet "Woodface" tilbake på listene. Singelen nådde en sterk 7. plass i Storbritannia. Sharon Finn, kona til Neil Finn er med å synger på denne og andre låter. Noe som ytterligere forsterket følelsen av at dette er et familieprosjekt.

"Whispers And Moans" er skrevet av Neil Finn alene. Altså en av de låtene som ble skrevet for det opprinnelige "Woodface" albumet. Før de valgte å slå den sammen med Finn Brothers låtene. Heldigvis slo de sammen platene, for de beste låtene på denne plata er skrevet av Finn/Finn. Denne er Beatles aktig i el-gitarspillet. Og et fint refreng løfter låta over det helt ordinære.

"Four Seasons In One Day" er en perle av en låt. Jeg falt for den umiddelbart da jeg hørte de framføre den live på MTV. Den oppsummerer bandets kvaliteter på en fin måte. Den flotte melodien, stemmeharmoniene, og det enkle gitarspillet som som aldri tar fokuset bort fra melodien. Dette er låta Paul McCartney kunne kappet av nok en fot på kona, for å ha fått lov til å skrive. Den er veldig Beatles-aktig, og melodien har samme kvaliteter som f.eks. "Yesterday". 

Med enkel kassegitar synger Neil Finn "Four seasons in one day, lying in the depths of your imagination.." Den har også middelaldersk trubadurstemning i seg. Det middelalderske orgelet som kommer inn etter hvert forsterker det inntrykket. De som kjenner diskografien til Crowded House vil også kjenne igjen "Better be Home Soon" i den. "Four Seasons In One Day" er en klassiker i mine ører.

I "There Goes God" harselerer de med Gud, om at han i sexy truser misunner djevelen fordi han tar seg så godt ut i svart. En humoristisk og velspilt låt, med munnspill til å skape stemning.

"Fame Is" er en rocker som ville gått rett inn på "The Rock'n roll album" med The Beatles. Hammondorgel og røffe gitarriff gjør dette til en bra låt. Den minner også om de engelske rockebandene fra 90-tallet med James, Pulp, Suede, Blur m.m.

"All I Ask" er en 40-talls crooner, i beste Cole Porter stil. Med pompøs orkestering som minner om den i f.eks. "When I Fall in love" med Nat King Cole. Fint å høre på, og en veldig uvant sang fra Crowded House. Låta er en merkelig hyllest til hukommelsestap. Kanskje er dette en gammel mann som lett glemmer ting, men som husker den gode tiden da han var ung? 

"As Sure I Am"er nok en gang en fin melodi, med et taffellignende komp, hvor det også er funnet plass til noen franske stemninger.

"Italian Plastic" er skrevet av trommeslager Paul Hester. At han skriver låter, er like sjeldent som at Ringo Starr gjorde det i Beatles. En morsom låt om en fyr som er en "Bella Bambino" som bare løper ærend for sin kjære. Kompet har noe av den samme fengende rytmen som i "Weather With You". Og på refrenget er hele bandet med og korer. Til sammen bidrar dette til å gjøre "Italian Plastic" til en fin låt. Når låta tilsynelatende er over, starter den opp igjen med gitar, munnspill, sang og roping. Veldig likt det Beatles gjorde på "Hello Goodbye", hvor også sangen starter opp igjen med noe "hey now, hello oa" sang fra McCartney.

"She Goes On" er en calypso-inspirert kjærlighetslåt, med en fin trommerytme. Refrenget er svalt og behagelig. Noen trompeter på slutten bidrar til å lage en gammel stemning. Som om vi var på Havanna, Cuba, en gang på 50-tallet.

Plata avsluttes med "How Will You Go" som er en pen, men sukkersøt låt med flerstemt refreng fra Finn/Finn. 

Men avsluttes og avsluttes.. Som mange band har gjort etter CDens inntog, får vi her et 'skjult' ekstraspor som ikke gir så mye.

"Woodface" blir for meg høydepunktet i Crowded Houses diskografi. Den fikk også jevnt over flotte kritiker da den kom ut, og ble naturlig nok sett på som en fin videreføring av Beatles-tradisjonen. En tradisjon også band som Squeeze, Blur, og vår egen Sondre Lerche har vært formidlere av.

Tim Finn bidro også med vokal på etterfølgeren "Together Alone". Men bidro ikke på låtskriversiden, og var vel heller ikke lenger å anse som et medlem av bandet. Det skulle da også bli det siste albumet fra Crowded House - for denne gang. Et av de fineste bandene 80-, og 90-tallet hadde å by på. Neil Finn fortsatte i stedet med soloplater, og bandet Finn Brothers (Tim og Neil).