Manfred Mann (Manfred Lubowitz): Født 21. oktober 1940, Johannesburg, Sør-Afrika

Chris Slade: Født 30. oktober 1946 i Pontypridd, Wales

Colin Pattenden: Født ?  Farnborough, Kent, England

Noel McCalla: Født 4. november 1956 i London, England

 

Manfred Mann, eller Manfred Lunowitz som han egentlig heter, har gitt ut fine singler og album i over 50 år nå. (Hans første album kom i 1964). Både som Manfred Mann på 60-tallet, som Manfred Mann's Earth Band på 70-tallet og utover, og som soloartist. Det er ytterst få som har klart å holde på så lenge. Paul McCartney, David Bowie og The Rolling Stones er blant de få som kan sammenligne seg med ham. 

Salgsmessig var det 60-tallet som var det store tiåret for Mann. Med 3 førsteplasser og 13 topp 10 singler i Storbritannia. Som Manfred Mann's Earth Band var det på midten av 70-tallet han hadde de største hitene, med album som "The Roaring Silence", og topp 10 singler som "Joybringer" og "Blinded By The Light"

Manfred Mann var født i Johannesburg i Sør-Afrika. Som 6-åring begynte han å spille piano. Jazz kom inn i livet hans da gikk på Highlands North High School i Johannesburg. Han begynte så å spille på skoleforestillinger og i kaffebarer. Men Manfreds misnøye med landets apartheid-politikk, og manglende mulighet til å fullt ut få uttrykke sitt musikalske talent gjorde at han valgte å flytte til England på starten av 60-tallet. Selv om Lunowitz/Mann er fra Sør-Afrika, har han aldri kommet tilbake dit som artist. 

Samtidig valgte han å bruke Manne som etternavn i stedet for Lubowitz, fordi det var enklere. Han tok navnet fra artisten Shelly Manne. I starten spilte han jazz, og han skrev i et jazz-magasin. Han skrev under med Manfred Manne, men valgte snart å kutte bort den siste e-en i etternavnet.

I 1962 dannet han et band sammen med Mike Hugg. De kalte seg The Mann-Hugg Blues Brothers. Men de bestemte seg etter hvert for å gå bort fra jazzen og bluesen, og over til R&B. De trengte derfor en vokalist. Paul Jones ble da med i bandet. De fikk platekontrakt med EMI i 1963, og ga samme år ut sin første singel - instrumentalen "Why Should We Not". Den ble ingen suksess.

The Mann-Hugg Blues Brothers med Manfred Mann nederst i midten.

Men eventyret om Manfred Mann startet for alvor da de ble spurt om å skrive en vignett-låt for programmet "Rock Steady Go". Det ble låta "5-4-3-2-1", som også ble deres første store hit i 1964, med en 5. plass på den britiske singellisten. Ikke alle medlemmene fra blues/jazz-tiden var fornøyd med denne popsuksessen, og noen valgte derfor å slutte. I hele tatt var det mange utskiftninger i bandet gjennom 60-tallet.

Hitene kom deretter på rekke og rad. "Do Wah Diddy Diddy", "Pretty Flamingo", "Mighty Quinn", "Fox On The Run", "Semi-Detached Suburban Mr James" og "If You Gotta Go, Go Now" for å nevne de største. Bandet ble også kjent som en fin tolker av andres sanger bl.a. Bob Dylans "Mighty Quinn", "If You Gotta Go, Go Now" og "Just Like A Woman"

Manfred Mann i sin storhetstid. Fra venstre: Manfred Mann,

Tom McGuiness, Paul Jones og Mike Hugg.

I 1969 forlot Manfred Mann bandet og startet i stedet jazz-bandet Manfred Mann Chapter Three sammen med Mike Hugg. Dette som en reaksjon mot hit-fabrikken Manfred Mann hadde vært. I 1969 ga de ut albumet "Chapter Three, Volume 1" - til liten interesse blant platekjøperne. Manns tangentspill, Huggs rufsete stemme, og en blåserrekke var de dominerende elementene på plata som nesten ikke hadde gitarspill. I 1970 fulgte albumet "Volume 2" som heller ikke ble noen suksess. På begge platene var det Mike Hugg som skrev de fleste låtene. I 1971 valgte de å legge ned prosjektet. Mann var på samme tid opptatt med å lage musikk for reklamesnutter for TV og radio.

Manfred Mann og Mike Hugg (i midten), og deres prosjekt Chapter three.

Manfred Mann bestemte seg da for å gå tilbake til rocken med et nytt prosjekt han kalte Manfred mann's Earth Band. Han tok med seg trommeslageren Chris Slade som hadde vært med på Chapter Three prosjektet - som igjen anbefalte bassisten Colin Pattenden. I tillegg ble vokalisten Mick Rogers med. Også Rogers var en musiker Manfred kjente fra før, med fortid i bandet australske Procession. Med et avbrudd mellom 1975 og 1983 har Rogers fulgt Manfred Mann helt fram til 2017+

Mick Rogers var født i England, i Dovercourt i Essex, men hadde vokst opp i Australia og spilt med en lang rekke band der. Også hans kone var derfra, og en retur dit var hovedårsaken til den 10 år lange pausen han tok.

Chris Slade Colin Pattenden Manfred Mann Mick Rogers Mike Hugg

Rogers rustne stemme (etter hvert Chris Thompson) og Manns mini-moog kom til å bli kjennetegnet på bandet utover 70-tallet. Mann har i alle år vært bevisst sin bruk av moogen. Mann: "The instrument has my signature. If you hear me play, you know it's me. If you hear 20 players you'd still know it's me. I may not be the best player, but you know it's me". Også hammond-orgelet har vært en gjenganger på bandets plater.

Mini-moogen har blitt selve kjennetegnet på MMEBs musikk.

I 1971 var det nye bandet etablert. I årene som fulgte endret besetningen seg regelmessig. Fra 1971 til 1975 ga Manfred Mann's Earth Band ut seks album. Hver av dem viste et band som var i utvikling. Og mange av dem anses i dag som klassikere. Bl.a. "Solar Fire" som inneholder topp 10 hiten "Joybringer", og den udødelige "Father Of Day"

Manfred Mann's Earth Band live i 1974.

I 1975 ble det gjort større endringer i besetningen. Det mest markante som skjedde var at Chris Thompson kom inn på vokal. Thompson er opprinnelig fra New Zealand, og er en av 70-og 80-tallets mest markante stemmer. Han har bl.a. skrevet "You're The Voice" med John Farnham, og deltatt med sin stemme på album med Mike Oldfield, Toto, Ozzy Osbourne, Doobie Brothers, Ray Charles og Elton John.

Med ham på vokal fikk de en nr. 1 hit i U.S.A. med "Blinded By The Light"(i 1977). Låta nådde topp 10 i Storbritannia, og ble en stor hit ellers i verden også. 

Låta var skrevet av den da litt ukjente Bruce Springsteen. En mann som fikk sitt store gjennombrudd samme år med albumet "Born To Run".  Så dette hjalp nok til å gjøre ham mer kjent. Manfred Mann's Earth Band har også covret låter som "For You" og "Spirits In The Night" med Springsteen. I hele tatt er de fleste av Mannfred Mann's Earth bands største hits coverversjoner av andres låter. Det er vel kun "Questions" av de store låtene som Mann har skrevet selv.

Også albumet "The Roaring Silence" fra 1976 ble en storselger verden over. Men det er albumet som kom to år etter, som regnes som deres beste utgivelse. Nemlig "Watch". Den inneholder klassiske Mann spor som "Davy's On The Road Again", "California" og "Martha's Madmen". I Norge nådde plata 2. plass på albumlisten, og 3. plass i Tyskland.

Generelt er Norge et land hvor Manfred Mann har solgt bra med plater. De fleste albumene på 70- og 80-tallet nådde topp 10 på VG-lista.

     

"The Roaring Silence" og "Watch" er to av de fineste albumene som ble gitt ut på 70-tallet.

I 1979 ga Manfred Mann ut det mer poporienterte albumet "Angel Station", som inneholdt populære låter som "Don't Kill It Carol", "You Angel You" og underfundige "Angels At My Gate". Norge var landet der plata solgte best, med 3. plass på VG-lista.

"Chance" fra 1980 hadde det samme pop-preget, anført av hitlåta "Lies (Through The 80's)", uten at den solgte alt for bra. En av låtene på plata het "On The Run", og var skrevet av Mann selv. I 1983 gikk låta til topps i en coverversjon gjort av Agnetha Fältskog fra ABBA, da under navnet "The Heat Is On". Med en karibisk stemning ble sistnevnte en kjempehit med bl.a. førsteplass på singellisten i Norge og Sverige, og topp 10 i mange land. Noe som nok ga Manfred Mann endel pund inn på kontoen som opphavsmann.

     

De mer poporienterte albumene "Angel Station" og "Chance".

27. mars 1981 opptrådte Manfred Mann's Earth Band i Drammenshallen - 27. mars 1981.

I 1982 gikk Manfred Mann tilbake til sine afrikanske røtter med den personlige plata "Somewhere In Afrika". Den var en blanding av vestlig pop, og afrikansk folkemusikk. Bakgrunnen for at Mann spilte inn en plate med et afrikansk tema, var at han nettopp hadde spilt inn Bob Marleys "Redemption Song", og var på leting etter tekster til nye låter.

Manfred Mann (til bladet Det Nye): "Det var da jeg tok fram en av mine favorittbøker fra bokhylla - en sørafrikansk bok - og det var i denne jeg fant inspirasjonen til "African Suite" (den mest sentrale låta på plata). Jeg hadde altså ikke til hensikt å lage noen politisk plate fra begynnelsen av. Men jeg fant materiale i denne boka som passet godt til den allerede innspilte 'Redemption song'.

Jeg har bodd i Sør-Afrika i 20 år - reiser regelmessig tilbake - og har som så mange andre meninger om verden, og spesielt Sør-Afrika. Men jeg har likevel ikke til hensikt å holde noen preken. Det er ikke meningen med plata. Jeg er heller ikke noen fan av afrikansk musikk. I små porsjoner kan den være fantastisk å lytte til, men i lengden kjeder den meg."

Manfred Mann i 1982.

Som vokalist hadde Mann denne gang hentet inn newzealandske Shona Laing, ettersom Chris Thompson hadde forlatt bandet i 1979, med beskjed om at han aldri ville synge på en Manfred Mann plate igjen. I 1982 hadde Laing sunget på singelen "I (Who have nothing)", en låt som ikke ble å finne på "Somewhere in Afrika".

 "I (Who have nothing)" fra 1982.

Selv om Chris Thompson offisielt hadde sluttet i Manfred Mann's Earth Band deltok han på "Somewhere in Afrika", der han sang på "Eyes of Nostradamus" og "Redemption Song". Den mest kjente låta fra albumet er The Police coveren "Demolition Man", med Steve Waller på kraftfull vokal.

Flere steder på plata kunne man høre sampling av afrikansk stammesang. Dette var opptak bassisten Matt Irving hadde gjort, på oppdrag fra Mann.

"Somewhere in Afrika" ble gitt ut i det meste av Europa i 1983. I U.S.A. ble den først gitt ut året etter. På senere utgaver av albumet la de med "The Runner", som var en hit både i Storbritannia og U.S.A. 

"Somewhere in Afrika" med de lett gjenkjennelige maskene 

bandet brukte på platecover og turneer på den tiden.

Den første av flere liveplater bandet ga ut var  "Live in Budapest" fra 1984. På turneen i forkant av liveplata opptrådte Manfred Mann's Earth Band pånytt i Drammenshallen, 3. mars 1983. MMEB har hele tiden vært kjent for sine fine konserter. Høydepunktet på "Live In Budapest" er en naken versjon av "Redemption Song" med kun kassegitar, orgel og sang. Chris Thompsons kraftfulle sang bidro til å gjøre låta til en svært vakker opplevelse.

Etter de to moderat populære albumene "Criminal Tango" fra 1986 og "Masque" fra 1987, tok bandet en lengre pause. Manfred Mann ønsket å konsentrere seg om en soloplate han kalte "Plains music". Den var inspirert av nord-amerikansk indianermusikk. Mann valgte å gjøre plata sammen med sør-afrikanske musikere. Plata er også jazz-inspirert. I ettertid har Mann selv framhevet plata som den beste han har laget. Det var også en plate han lenge hadde lyst til å gjøre. 

"Plains music" fra 1991 er en særegen og vakker plate

På den plata sang Noel McCalla - en fyr som tidligere hadde jobbet med Mike Rutherford fra Genesis, Mezzoforte, og Morrissey. McCalla ble deretter med på Manfred Mann's Earth Bands konsertturneer.  Så da Manfred Mann's Earth Band igjen ble samlet i 1996 på "Soft Vengeance", var McCalla medlem av bandet. Og delte på vokal jobben med Chris Thompson.

"Soft Vengeance" var et flott comeback med mange fine låter, slik som "Pleasure & Pain", Stones coveren "Play With Fire", Dylan coveren "Shelter From The Storm", og Manfred Mann favoritten "The Complete history of Sexual Jealousy". Fansen likte plata godt. Men salgsmessig gikk det ikke noe særlig bra. 22. plass i Norge var det beste den oppnådde noe sted.

"Soft Vengeance" er en plate som ikke har fått den oppmerksomheten den fortjener.

På denne tiden valgte Mann å droppe sin kjære mini-moog som han hadde brukt siden starten på 70-tallet. Moogen hadde vært selve kjennetegnet på Manns musikk. Problemet var bare det at man kun kunne spille en note om gangen. I stedet tok han ibruk en Nord Lead 3 som ga flere muligheter, likefullt gjorde Mann det han kunne for å få denne synthen til å høres ut som en mini-moog. 

Etter 1997 fortsatte bandet med å turnere, noe som resulterte i live-album som "Mann Alive" fra 1998 og "Wired" fra 2001. 

Manfred Mann og bandet live i Esslingen, Tyskland i mai 2002.

Bandet var også innom Oslo i 2004. Så Manfred Mann var høyst levende etter 40 år i bransjen. Og at interessen for bandet var der blant platekjøperne, beviste de da samleplata "The Very best of Manfred Mann's Earth Band" gikk til topps i Norge så sent som i 1994. 

  

Manfred Mann og Noel McCalla i 2004.

I 2004 overrasket Manfred Mann mange ved å komme med sitt første studioalbum på 7 år. Plata het "2006" uten at Manfred Mann helt klarte å forklare hvorfor han valgte det navnet på plata. En grunn kan være at plata kom til å bli utgitt på ulike tidspunkt verden over, og at man først i 2006 ville være sikker på at alle hadde muligheten til å kjøpe den.

En annen merkelig ting med plata var at den var kreditert Manfred Mann with Manfred Mann's Earth Band, i stedet for å bruke bandnavnet alene. Denne nyansen skulle markere at dette var et album laget etter Manfred Manns smak, og ikke etter bandets. På plata hadde han (som vanlig) hentet inspirasjon fra andre artisters komposisjoner. Han hadde også laget en ny versjon av "Sexual Jealousy" - en av de beste låtene fra "Soft Vengeance".
   
       

Resten av Manfred Manns Earth Band i 2004: Geoff Dunn, Mick Rogers og Steve Kinch.

Plata var totalt sett av god kvalitet, og et bevis på at bandet fortsatt har mye å komme med, 24 år etter at de startet.

Manfred Mann og hans Earth Band har vært en hyppig gjest på norske konsertscener. 7. november 2005 gjestet de Rockefeller i Oslo. Til glede for bandets mange norske fans. Noel McCalla trollbandt publikummet med sin fantastiske stemme. Mens Mick Rogers imponerte med sitt gitarspill. Bl.a. på Deep Purples "Lazy" og "Smoke On The Water"

I 2007 ble Jimmy Copley med som ny trommeslager i Manfred Mann's Earth Band. Copley var på den tiden 51 år gammel og hadde en lang merittliste med artister han hadde spilt med, slik som Tears For Fears, Magnum, Paul Rodgers og Go West. Copley kom til å følge Manfred Mann i mange år framover.

22. mai 2008 var Manfred Mann tilbake i Norge. Denne gang for å opptre på Sandnes rock festival. Igjen kunne de frammøtte fortelle om en topp konsert der bandets kjente låter ble presentert på en fin måte.

   

Mick Rogers og Noel McCalla gledet rockeglade på Sandnes i mai 2008.

Høsten 2008 var det planlagt nye konserter med Manfred Mann i Norge, men pga. et hjerteinfarkt hos sanger Noel McCalla, ble disse planene utsatt på ubestemt tid.

I 2011 ble McCalla erstattet på vokal av 52 år gamle Robert Hart fra Bournemouth. Han hadde tidligere vært medlem av band som Distance, Bad Company, og The Jones Gang. Hart har også gitt ut hele 9 soloalbum. Hart kom til å fortsette som medlem av Manfred Mann's Earth Band til 2017+

 Robert Hart

Etter mange år uten så mye omtale i media var Manfred Mann i 2014 ute med sitt 2. soloalbum. Det første var vakre "Plains Music" fra 1991. Og i likhet med den var "Lone Arrangerer" en snodig plate som det var vanskelig å plassere musikalsk. Ideen til Manfred var å ta kjente låter og gi dem en egen vri, ved hjelp av dyktige musikere. Egentlig ikke så ulikt det han pleier på gjøre sammen med sitt Earth Band, men det musikalske uttrykket var annerledes.

 "Lone Arrangerer" fra 2014 var den første Manfred Mann plata på 10 år.

Manfred Mann: "I'm not an artist or writer, but an arrangerer - I change things. A keyboard player who arranges and changes - a kind of craftsman. No message. No meaning."

Blant låtene han tolket var "All Right Now": Free, "We Will Rock You": Queen, "Nothing Compares 2 U": Prince, "For You": Bruce Springsteen, "Light My Fire": The Doors, og "Bang A Gong": Marc Bolan. "Lone Arrangerer" skiftet mellom moderne dance/electronica i låter som "One Hand In The Air", "Rock You" og "I Came For You" (som den heter her), til mer jazz-inspirert stoff i "Footprints" og "Aranjuez First Movement".

"One Way Stand-Up" var en coverversjon av "Prodigys "Stand Up". Men de igjen i sin tid hadde samplet Manfred Mann Chapter Threes "One Way Glass" på "Stand Up", mens "One Hand In The Air" var en coverversjon av Kanye Wests "So Appalled", som igjen hadde samplet "You Are I Am" fra Manfred Mann-albumet "Angel Station".

Manfred Mann: "In 2013 Kanye West sampled a Manfred Mann's Earth Band track. Part of the agreement was that we could use the track on my album." Det må sies at Manfred Manns versjon er langt mer fengende enn Kanye West sin (webmaster).

Selv om "Lone Arrangerer" var en soloplate deltok både Noel McCalla, Mick Rodgers og Jimmy Copley fra Earth Band på plata. Ellers fikk Manfred hjelp fra country-legenden Kris Kristoffersen og trompet-esset Till Brönner.

I årene både før og etter denne platen var Manfred Mann's Earth Band ute på veien, og kom innom Norge flere ganger. Bl.a. 22. november 2016 da de opptrådte på Rockefeller i Oslo. Også tidligere vokalist Chris Thompson er en norgesvenn der han har turnert i Norge sammen med med Mads Eriksen Band.

Manfred Mann's Earth Band i 2016, med Mick Rodgers,

Robert Hart, Manfred Mann, Steve Kinch og Jimmy Copley.

    

I et intervju for endel år siden ble Mann spurt om hva som var drivkraften hans for å fortsette å lage musikk og opptre. Mann: "aking music is what I do best, so then it's easy to go on stage every night. It's what I like very much, people coming to the concerts, see them enjoying the show".

Så selv om han nå er kommet til pensjonsalderen er det ingenting som tyder på at han roer det ned med det første. Som en av de med lengst fartstid i musikkbransjen.

 

 

 

Noel McCalla

Steve Kinch

Chris Slade

Mick Rogers

Chris Thompson

        

 

  

           
Manfred Mann's Earth Band

1971

Glorified Magnified

1972

Messin'

1973

Solar Fire

1973

The Good Earth

1974

Nightingales And Bombers

1975

The Roaring Silence

1976

Watch

1978

Angel Station

1979

Chance

1980

Somewhere in Africa

1982

Criminal Tango

1986

Masque

1987

Plains Music

1991

Soft Vengeance

1997

2006

2004

Lone Arranger

2014

   

    

     Et utvalg av bandets andre album

 

1984 Budapest Live

1990 20 Years of MMEB

1992 Spotlight

1993 Very Best of

1993 Very Best of Vol. 2

1993 Very Best of Vol. 1 & 2

1994 Very Best of (versj.2)

1996 Best of MMEB

1998 Mann Alive

1999 The best of Vol. 1

2000 The Best of Vol. 2

2000 Blindin'

2001 Wired

2002 On the Road

2003 Evolution of Man

        
         

1. Somewhere in Africa

2. Soft Vengeance

3. The Roaring Silence

4. Angel Station

5. Plains Music

6. Chance

7. Watch

8. Manfred Mann's Earth Band

9. Solar Fire

10. Criminal Tango

 

1. Redemption Song 

2. Questions

3. Angels at my Gate

4. Lies (through the Eighties)

5. Demolition Man

6. Eyes of Nostradamus 

7. The Complete History of Sexual Jealousy 

8. Third World Service

9. Blinded by the Light 

10. Tribal Statistics