Forside Jens Gunderssen Utgivelser Karl-Henrik Gunderssen Tekster Lydfiler Anmeldelser Linker
 

   

Stjerner lyser hvite :

Adresseavisen

Det er i år 100 år siden Jens Gundersen ble født, og det er anledningen for utgivelsen av denne doble cd-en med nye versjoner av viser skrevet fra 1940 frem til tett før hans død i 1969.Gundersen fra Drammen var den kanskje fremste visesanger i generasjonen før Paus, Kalvik, Sunde og Nilsen. For mange av oss var Alf Cranners fine versjoner innfallsporten til Gundersen-sangene.

Dette store prosjektet har styrt utenom den rene nostalgien, hele spekteret av mulige Gundersen-tolkninger er med. Familien Bøksle står for i alt tre typiske sørlandsviser, Jan Erik Vold og Harald Are Lund(!) fremhever Gundersens tekster i rene resitasjoner, Alf Cranner, Jørn Simen Øverli og Aasmund Nordstoga gjør det på sekstitallsmåten, deLilloene Lars Lillo og Lars Fredrik formidler slentrende undring, Beranek er radiosjarmøren, Finn Coren er sitt storslåtte romantiske jeg, og så står nyveiv-trioen Chris Erichsen, Trygve Mathiesen og Arvid Schanke-Knutsen for de mest radikale og metalliske innslagene.

Gundersen selv deltar gjennom historiske radiooppptak, og samlingen viser han i hele hans bredde av kjærlighet, humor, naturlyrikk og bittelitt galskap. Det er noe for alle, men ingen vil like alt. Kanskje også alle vil like Lars Bremnes åpningslåt «På trammen» og alle vil kunne være enige i at dette er et strålende tiltak.

Høydepunkt: «Flekken» (Chris Erichsen).

Ole Jacob Hoel
2012-06-19

  

Fædrelandsvennen

Hundreårsfeiring for en visens mester
Jens Gunderssen er den viktigste sørlendingen fra Drammen. Ha ble født for hundre år siden. Han var først og fremst skuespiller og teatersjef, men på Sørlandet er han mest kjent som han som satt «på trammen i den lange sommernatt», eller som skaperen av «Fiskerens morgensang» og «Vuggevise» (Noen kommer, noen går). Preget av mange somre her i sør, har han vært med på å gi ord og tone til «den sørlandske folkesjel». Karl-Henrik Gunderssen feirer sin grandonkel med en dobbelt-CD med til sammen 28 viser, de fleste med både tekst og melodi av Jens Gunderssen, og en hel rekke norske medvirker. I klipp fra NRK hører vi også Jens Gunderssens egen stemme. Samlingene viser også mindre kjente sider ved visedikteren, sosialisten og rabulisten. Artistgalleriet vil det sikkert være delte meninger om. Jan Erik Volds resitasjon av «Vuggevise» liker jeg godt. Aasmund Nordstoga er en fremragende Gunderssen-tolker. Tre blad Bøksle har funnet noen dirrende strenger i Gunderssens tekstlige og musikalske poesi.
Alt i alt er plata en spennende oppdagelsesreise i et stort kunstnerskap.

  

   

Nettavisen

"Stjerner lyser hvite" er en av sommerens utgivelser!

    

Haugesunds avis

Gunderssen i ny drakt.

Terningkast 5

En av sommerens store viseutgivelser er «Sanger av Jens Gunderssen – Stjerner lyser hvite». Hans yngre slektning; Karl-Henrik Gunderssen har vært prosjektansvarlig og fått med seg en rekke artister. Fra Lars Bremnes og Finn Coren til Lars Lillo Stenberg, som gjør en utmerket tolkning av «Sønnavind».

Gunderssen var en multikunstner , skuespiller, instruktør, komponist, journalist, teatersjef og ikke minst visedikter. Han ble kun 57 år, men rakk mye. Mest kjent er kanskje «Vuggevise», som på cd-en blir tolket og lest av Jan Erik Vold. Fint fremført. I år er det 100 årsjubileum for Jens Gunderssen, og visedikteren blir trukket frem i lyset igjen. Grappa har utgitt et dobbeltalbum med i alt 28 viser og sanger. Innimellom hører vi Jens Gunderssen egen stemme i arkivopptak fra NRK Radio.. Han utga flere plater og visebøker . På denne utgivelsen er det mest snakk om nytolkninger gjort av solide navn. Tekstene hans kretser om sørlandsidyll med svaberg, saltvann og kjærlighet. Og døden. To tilsynelatende motstridende temaer, men som viser spennet i Gunderssens tekstunivers. På platen er det mange gode tolkninger. Helene Bøksle synger «Fiskerens morgensang» på trad. vis, mens «Gatefeiersang» er en besk vise tolket av Aasmund Nordstoga. Selve albumet er forseggjort med ett teksthefte og ett om Gunderssen som menneske og kunstner. Fin utgivelse, dette.

Haugesundsavis - Truls Hornvei

   

Viser.no

Sanger av Jens Gunderssen: “Stjerner lyser hvite”

Jubileumsutgivelse av utvalgte sanger i forbindelse med 100-årsdagen for Jens Gunderssens fødsel (1912–1969). Utgivelsen er musiker Karl-Henrik Gunderssens hyllest til sin grandonkel.
Jens Gunderssen er et velkjent navn for de fleste, både som en folkekjær visedikter, sanger, komponist og en av stifterne av Visens Venner (1944) samt en lang karriere innen både teater og NRK. For andre er han kanskje mere kjent som romantikeren og sørlandsdikteren som gjennom sine opphold i Ny-Hellesund og Mandal malte med duse farger og bløde konsonanter sørlandets egenart – til tider lavmælt, varm og melodiøs men også med mere brodd når det var påkrevet.

Innen norsk visehistorie er det få som fremstår like monumentale som Jens Gunderssen og derfor er det både viktig og ikke minst riktig å presentere et utvalg av hans omfattende produksjon.

Utgivelsen er basert på grandnevøen Karl-Henrik Gunderssens utvalg av, ikke bare sine favorittviser, men også like mye av hans utvalg av favorittartister. Og for et utvalg – her er det både veletablerte visesangere som Lars Bremnes, Helene Bøksle, Alf Cranner, Lars Klevstrand, Eivind Bøksle, Ola Bremnes, Aasmund Nordstoga, Geirr Lystrup, Ivar Bøksle og nyere artister med bakgrunn innen rock og punk, som Lars Lillo-Stenberg, Espen Beranek Holm, Finn Coren og andre. Og det er muligens her at man kan se for seg et nokså stort dilemma – skal en slik jubileumsutgivelse prioritere en mere gjennomført og lojal reproduksjon av Jens Gundersens viser eller skal man tillate også å ta steget inn i egen tid, med hva det dette medfører innen både arrangementene og lydbildet. Jeg er tilhenger av det det siste og synes Karl-Henrik Gunderssen har klart å balansere dette fint og derfor totalt sett kvalifiserer til terningkast 5.

På platen har Karl-Henrik Gunderssen fått med seg et godt knippe med musikere: Tone Hulbækmo, Steinar Refsdal, Stian Carstensen, Jørn Raknes, Åsmund Reistad, Tine Asmundsen, Ole Bendik Eilertsen, Hector Novas, Terje Nohr, Øyvind Hånes, Helge Lien, Eivind Lorentzen, Petter Waldemar Nohr Unstad og Geir Jensen.

Bruken av autentiske lydopptak av Jens Gunderssen, som selv kommenterer enkelte av visene, er en genistrek og bidrar sterkt til at denne utgivelsen ikke bare blir en utmerket viseutgivelse, men også et sterkt historisk dokument av stor viktighet.

Med denne dobbelt CD’en følger det også to innstikkshefter hvorav den ene tar for seg tekstene og det andre Jens Gunderssens biografi – dette bidrar ytterligere til å gi denne produksjonen økt historisk verdi.

Noen få av arrangementene kan dessverre, etter min mening, virke litt overproduserte og nedlessede – noe som kveler noe av det lavmælte, varme og melodiøse Jens Gunderssen er så kjent og verdsatt for, men heldigvis er andre så velsignet rett frem og luftige, slik som Fiskerens Morgensang, Den Nye Dressen, Det tror jeg, Ny-Hellsesund-Tolder Tønnesens Vise, Hu Karen og Ny-Hellesund.

Denne produksjonen har i seg et bredt spekter av Jens Gunderssens viser og vil finne sitt publikum både fra den eldre og ikke minst den yngre garde – noe som vil bidra til at Jens Gunderssens viser blir kjent for et enda bredere publikum.

Personlig satte jeg størst pris på Gatefeiersang, Det tror jeg, Tolder Tønnesens Vise, Hu Karen og ikke minst Ny-Hellesund, men dette skyldes muligens min egen bakgrunn og tid i Kristiansandsområdet på 1970/1980-tallet, med mange besøk til Ny-Hellesund og en passende andel av myke sørlandskvelder på dertil egnede knatter og knauser udi havgabet.

Denne plateutgivelsen fortjener et stort publikum og bærer preg av solid forarbeid, både med utvalget av viser, artister og musikere. For alle med sans for både livet på svabergene på Sørlandet og alvoret i menneskets ferd mot døden så er dette en produksjon man bare bør ha.

Og hva med et påfølgende dypdykk i Jens Gunderssens visebøker? Her bør det være mye som fortjener en renessanse i den skandinaviske visefauna. Gratulerer med 100-års dagen Jens og takk til Karl-Henrik Gunderssen for initiativet og viljen til å gjennomføre dette viktige prosjektet!

5 av 6 toner

Av Trond Skarsten

  

 

Groove.no

I visens stemning


Med dyp respekt fra et mangfold av norske artister får Jens Gunderssens tekster og musikk et nytt liv.

"Skal man synge godt, må man leve seg inn i visens stemning på samme måte som skuespilleren må leve seg inn i rollen". Sitatet er hentet fra Jens Gunderssen, ordførersønnen fra Drammen, født i 1912 og som 25 åring tok juridisk embetseksamen. Kallet for advokatembete ble erstattet med å utøve og tilbringe livet på en annen arena. Gunderssen, som kun ble 57 år gammel, skulle egne sin yrkeskarriere ved Det Nye Teateret, Radioteatret og Folketeatret både som skuespiller, regissør og administrator. I tillegg hadde han flere diverse biroller i norske filmer som bl.a. Den Forsvundne Pølsemaker. Men Gunderssen hadde gjennom hele livet en sterk kjærlighet til å skrive både egne tekster og musikk. 

"Noen kommer, noen går, noen dør i livets vår, stjerner lyser hvite" – er hentet fra hans kjære og mest kjente vise, Vuggevise. Det er i år 100 år siden Jens Gunderssen ble født og i den anledning utgis et dobbeltalbum "Stjerner Lyser Hvite", der norske artister tolker deler av hans katalog. Noen av bidragsyterne har tidligere håndtert flere av hans viser med varsomhet og kjærlighet. Artistene som har fått det ærefulle oppdrager er en sterk og fin blanding der flere tilhører kategorien tradisjonelle visesangere, dvs. Alf Cranner, Lars Klevstrand, Lars og Ola Bremnes, Ivar og Eivind Bøksle, Jørn Simen Øverli, Geir Lystrup. Andre har framtiden som visesanger foran seg som Lars Lillo Stenberg, Lars Beckstrøm, Pål Angelskår, Aasmund Nordstoga, Finn Coren. Visetolkerne fra nyrocken presenteres gjennom Trygve Mathiesen, Arvid Skancke-Knutsen, Chris Erichsen. I tillegg bidrar bl.a. Harald Are Lund, Jan Erik Vold, Espen Beranek Holm og ikke minst må Karl Henrik Gunderssen i høyeste grad nevnes, selve initiativtakeren til prosjektet. Sistnevnte har en fortid fra band som Lobster Combo på 80-tallet og har allerede gjennom flere utgivelser tatt vare på sin grandonkels skattekammer. 

Spennvidden av artistenes musikalske preferanser skaper varierte låter, og som hovedpersonen selv sa: Man må leve seg inn i visens stemning. Nettopp dette klarer hver bidragsyter å få dette til. Mellom kuttene bakes stemmen (fra historiske radio-opptak) til Gunderssen elegant inn. Resultat er levende bilder der hovedpersonen selv er tilstede og har rollen som historieforteller. 

Finn Coren bidrar med to spor, og fortsetter i samme åndedrag fra hans siste utgivelser der han tonesatte lyrikk fra Olav H. Hauge og Jens Bjørneboe. Coren viser igjen at han er en av landets mest spennende og finstemte artister; skjørt, stemningsfullt og vakkert. Alf Cranner er på hjemmebane med sin nære kunnskap og bekjentskap med Gunderssens historie. Trygve Mathiesen henter inspirasjon både fra sitt gamle band (YM:Stammen) og Tom Waits på sin tolkning av De Glade Ghibelliner, mens Arvid Skancke-Knutsen kanskje har Nick Cave i tankene på sitt bidrag. Men gledeligst av alt er å høre den gamle The Aller Værste helten Chris Erichsen. Hans tolkning av Flekken gir forhåpentligvis inspirasjon til å tilbringe tid i studioet igjen. Resten av artistene kommer også veldig godt ut av det, og gir i likhet med de allerede navnte nytt liv til Jens Gunderssens tekster og musikk. 

Det hele pakkes inn med to flotte bookleter som er verdt prisen alene. Prosjektet er vellykket fra første tone og bokstav, og det bør ikke herske tvil om at hovedpersonen selv ville vært stolt av den eminente utgivelsen.

Terningkast : 6

Av Frank Skoveng

  


Morgenbladet


Samleplaten Stjerner lyser hvite løfter Jens Gunderssens viser inn i vår tid. 

Hver epoke har sine kanaler for å skape stjerner. I Norge ble radioen et samlende medium for store og små i etterkrigs
årene, men den skapte også mediekjendiser på en ny måte. I barnetimen kunne man høre Alf Prøysen synge egne viser. På andre tider av døgnet satte Jens Gunderssen (1912–1969) opp banebrytende produksjoner i Radioteateret, i tillegg til å virke som regissør og skuespiller på landets teaterscener. Sjansen er stor for at de som var unge på 1950-tallet, husker både Prøysen og Gunderssen.

Men berømmelse er også flyktig. Gunderssens navn falmet da fjernsynet kom, og hvis noen har hørt om ham etter hans død i 1969, er det gjerne på grunn av den lille bunken viser han komponerte – den mest kjente er uten tvil «Vuggevise». Som komponist og fortolker kan Gunderssen ses som et hengsel mellom croonere som Jens Book-Jenssen og Erik Bye: En vise som «Fiskerens morgensang», med sin påkallelse av en vennlig Gud, ønske om tobakk, og bønn om å komme trygt hjem, ville ikke vært ueffen i Byes sene produksjon. «En bagatellmessig vise om det å være millionær» er på sin side nærmest prøysensk i sitt budskap om at kjærlighet gjør lykkeligere enn penger.

Nordstoga. Komponistens grandnevø Karl-Henrik Gunderssen har tidligere stått bak en fin nyutgivelse av Jens Gunderssens NRK-innspillinger (Gamle og nye viser, 2001), og han har gitt ut egne fortolkninger av materialet. Nå, i anledning hundreårsjubileet for komponistens fødsel, har Gunderssen junior samlet et godt lag sangere og spilt inn et utvalg av visene på nytt. Her hører vi visesangnestorer som Alf Cranner og Lars Klevstrand, og nyere popnavn som Lars Lillo-Stenberg og Aasmund Nordstoga. Felles for disse er en kjennskap til norske visetradisjoner som gjør dem troverdige i et såpass ambisiøst og samtidig allmenngyldig prosjekt.

Stjerner lyser hvite er en forseggjort dobbelt-cd, med fyldige omslagshefter med sangtekster og den hittil mest komplette historien om Gunderssen, supplert med anekdoter og fotografier. Det er utmerket lesning til musikken, som stort sett er lavmælt, med sangerne hver for seg og i enkle arrangementer. Unntakene kommer i form av band-tolkninger som langt på vei løfter Gunderssens musikk inn i vår tid. Trygve Mathiesens versjon av «De glade ghibelliner» er forfriskende i sin krysning av Tom Waits og Ym:stammen, mens Arvid Skancke-Knutsen synger dypt, dypt i «Sjømannsvise», et av Gunderssens aller mest Evert Taube’ske øyeblikk; her minner den vel så mye om Nick Cave.

Geirr Lystrup og Jørn Simen Øverli tolket Gunderssens viser på plate allerede i 1975, og her er de to på hjemmebane. Lystrup låter som en mindre grumsete Ole Paus i sin tonesetting av «Markus», mens Øverlis «Pæretreet» får ekstra briljans av Helge Liens piano, og Alf Cranner tolker «Den vackraste visan», med melodi av Gunderssen, til virtuost og lydhørt komp av Stian Carstensen.

Sørlandet. Drammenseren Gunderssen lovpriste gjerne det enkle liv på Sørlandet i sine sene viser, og Eivind Bøksle gjør «Hu Maja» og «Ny Hellesund» solfylte og blide på sørlandsk vis. Helene Bøksle, en av de få kvinnelige artistene på platen, benytter en annen innfallsvinkel i «Fiskerens morgensang». Gunderssens egen innspilling, med et orkesterarrangement av den typen man sjelden hører i våre dager, er storslått og praktfull. Bøksle går motsatt vei, og gjør sin versjon enkel og gripende.

Her hører vi også folk som kanskje ikke er de helt store sangerne. Jan Erik Vold og Harald Are Lund løser begge det problemet ved å lese tekstene som dikt. Lars Beckstrøms snakkesang i «Gurines vise» og «En sang om en sang» låter derimot for nølende og usikkert, og Pål Angelskårs stemme er for blek til at han kan tolke «Hvis jeg kunne treffe St. Peter» overbevisende.

Dette er imidlertid unntak fra regelen. Som helhet er Stjerner lyser hvite så vellykket at man godt kan hoppe over de svakeste kuttene og nyte flertallet av tolkningene. Platen er en utmerket påminnelse om Gunderssens begavelse som komponist, og viser at verket kan overleve opphavet og bli med nye generasjoner videre på ferden.


Publisert: 12. juli 2012 - 11:32

Jon Mikkel Broch Ålvik

 

 

Vårt land

Jens Gunderssen skrev viser som tåler både hårdhendt og kjærlig pleie.

 

Hans mest kjente tekst og melodi «Vuggevise» med den dysteraktuelle refrenglinjen «Noen kommer, noen går, noen dør i livets år» er å finne de fleste visebøker. Kvelden før Jens Gunderssen skulle besøke kona til en av sine beste venner på hennes dødsleie, skrev han denne visen til henne. Hun hadde alltid vært så begeistret for han og hans viser. Det må en kunne kalle leilighetsdiktning for evigheten. «Stjerner lyser hvite» er ved siden av den vakre melodien og visedikterens trøst. 12. januar 1952 satt Jens selv på en krakk og sang visa som det første offentlige og offisielle TV kulturinnslag i NRK.

Hyllest; 19 mai i år ville visens opphavsmann ha fylt 100 år, og det er grandnevøen og musiker Karl-Henrik Gunderssen hyller sin grandonkel med en formidabel dobbeltutgivelse. Karl-Henrik Gunderssen har fått med seg en rekke av våre etablerte viseartister som selv er gamle nok til å ha et forhold til Jens Gunderssens tekster, som Alf Cranner, Jørn Simen Øverli og Lars Klevstrand.

Lars Lillo-Stenberg, Lars Fredrik Beckstrøm, Aasmund Nordstoga, Geirr Lystrup, og både Ola og Lars Bremnes er med. Likeledes Finn Coren og Helene Bøksle. Med på platen er imidlertid også en rekke artister med bakgrunn fra punk og og rock som Espen Beranek Holm, Chris Erichsen og Arvid Skancke-Knutsen. Det har både gitt platen en forankring i Gunderssens viseverden samtidig som hans tekster består den prøven det er å bli tolket inn i helt nye musikalske drakter. Jan Erik Vold løfter frem enkelte av tekstene i gode og særegne lesninger, og viseforfatteren presenterer selv flere av visene i arkivopptak. På sitt dannende vis introduserer han oss for de romerske leiesoldater ghibellinerne før punkhistoriker Trygve Mathiesen drar visa «de glade ghibelliner» til et rølpete Tom Waits-aktig komp.

Formidabel CV: Fargerikdommen kler Jens Gunderssens egen biografi. Den juristutdannede tidligere byråkraten fra Bærum rakk å bygge seg en formidabel CV samtidig som han bygde seg opp som folkekjær visedikter og stiftet Visens Venner. Han vokste opp i Drammen som «sønn av ordføreren». Amatørteateret ble hans vei inn i en rolle på Det nye Teateret allerede i 1939. Juristen hadde vel så lyst til å bli både skuespiller og journalist. Som skuespiller engasjerte han seg og ble styremedlem i Skuespillerforbundet i 1945 og formann året etter. I løpet av få år var han bredt engasjert i norsk og nordisk sammenheng innenfor Kulturråd, teater og film. I 1950 ble han sjef for Radioteateret der han i tillegg til suksesser som Paul Cox og Dickie Dick Dickens også tok initiativ til flere oppsetninger av nye norske og utenlandske forfattere. Hans venstreorientering førte til flere politiske skuespill som fikk blant andre Haakon Lie til å reagere. Før reaksjonene fikk konsekvenser for Gunderssen, var han ansatt på Folketeateret som skuespiller, overtok som teatersjef i 1955 og ledet det til det ble slått sammen med Det Nye teateret til Oslo Nye i 1959.

Egne viser: Selv om han som visesanger startet med å synge andres viser og skrev sine første egne viser på svensk, var han snart oppe i en betydelig produksjon av egne viser. Han spilte inn 18 plater etter debuten i 1940. Under krigen skrev han flere viser med skarp brodd mot okkupasjonsmakten og i «En protestvise» går andre verset slik; «hvor er det blitt av Efraim, vår nabo og vår venn?/Du svarer at han lever, han kommer snart igjen./Det må man respektere. «Han var jo jøde», sier du, for det vet jeg./Men stilt som duggen faller imot kveld/Det viskes gjennom byer, gjennom skog og over fjell: Vi vil det ikke mer!/Nei!».

Ny-Hellesund. På platen er det Eivind Bøksle som gir stemme til Gunderssens ry som den romatiske drømmer og sørlandsdikter, han som sitter på en tram i Ny-Hellesund og ser smekre båter og damer passere. Det var der og i Mandal han hadde tid til å slentre rundt og kjede seg litt. For som han sier selv «En må jo kjede seg litt for å ha tid til å forsøke å snekre sammen ei vise».

Finn Coren får avslutte denne rikholdige utgivelsen med sin inderlige versjon av «Vuggevise», i en tolkning som ikke etterlevner noen tvil: Dette er ikke en godnattsang for de aller minste.

Anmeldt av Arne Guttormsen 12.06.2012

 

  

Østlendingen

Diverse artister:
Stjerner lyser hvite
Grappa/Musikkoperatørene

Det er 100 år siden Jens Gunderssen (1912-69) ble født, kjent som sang- og visedikter, skuespiller, teatersjef og mye annet, en kulturpersonlighet i mer urban retning enn Prøysen, men likevel med klare fellestrekk. En halvannen times dobbelt-cd gir plass til hyllest fra en rekke høyst ulike artister. Her deltar Beranek, Lars Lillo-Stenberg, flere fra familien Bøksle, Jan Erik Vold, Lars og Ole Bremnes hver for seg, Aasmund Nordstoga og svært mange andre. Fra Hedmark hører vi Geirr Lystrup, gitarist Tom Steinar Lund, harpist Tone Hulbækmo og pianist Helge Lien.
«Noen kommer, noen går, noen dør i livets vår, stjerner lyser hvite», lyder det i hans mest kjente «Vuggevise», beregnet for voksne. Det fins nok av andre perler. De kan skildre sommerlig sørlandsliv, sjømannsliv, lidenskapelig kjærlighet og mye annet nært og viktig, både med alvor og skjemt. De fleste artistene holder seg i skinnet og lar tekst og melodi komme tydelig fram. Noen slår seg mer løs, som Trygve Mathiesen (YM Stammen) i den Tom Waits-aktige «De glade Ghibelliner». Godt at en slik sangskatt blir tatt så eksemplarisk vare på, med fyldig teksthefte og annen info.

Terningkast : 5

Anmeldt av Geir Hovensjø 25. 06. 2012

 

Hamar arbeiderblad

Stjerner lyser hvite

«Noen kommer noen går, noen dør i livets vår, stjerner lyser hvite...» Denne vuggevisen for voksne er den mest kjente av Jens Gunderssens viser, og står sentralt på albumet «Sanger av Jens Gunderssen», som nå utgis til 100-årsdagen for hans fødsel. Dobbeltalbumet rommer 28 viser, formidlet av solide utøvere som Finn Coren, Alf Cranner, Jørn Simen Øverli, Helene Bøksle og mange andre. Det er blitt et stemningsfullt album, der tekstene spenner mellom det glade sørlandsliv og eksistensielt alvor.

Terningkast : 5

Omtalt av Geir Vestad 29. 5. 2012



Drammens tidende

Hyllet i hundre

Terningkast 6

Sanger av Jens Gunderssen
Tittel: Stjerner lyser hvite
Plateselskap: Grappa

Født i Drammen i 1912 og død i Oslo i 1969. Den lavmælte visesangeren ble landskjent gjennom radio, visekvelder og turneer, og har betydd mye for den senere generasjonen visesangere
fra Erik Bye til Trygve Hoff og Stein Ove Berg.

Klassisk visesang er en kunstform som alltid vil være aktuell, og Grappa har valgt å hylle Jens Gunderssen på det som ville vært hans 100-årsdag med en nydelig dobbelt-cd der tekster, bilder og historier gir deg en aha-opplevelse over hvilken posisjon denne låtskriveren og artisten har i norsk kultur ved siden av hans skuespillerkarriere.

Artister som Lars Bremnes, Helene Bøksle, deLillos-duoen Lars-Lillo Stenberg og Lars Fredrik
Beckstrøm, Pål Angelskår fra Minor Majority, og spennende kunstnere som Finn Coren
og Aasmund Nordstoga gjør sitt til at dette blir årets viseplate.

Jeg har hørt mange slike prosjekter, og de er sjelden mer enn middels vellykket. Dette er en innertier for visesanginteresserte. Langt mer interessant enn Lars-Lillo Stenbergs eget
skolesangbok-prosjekt for en tid tilbake.

At kulturpersonligheter som Jan Erik Vold og Harald Are Lund er involvert understreker det.

Johnny Andreassen - Drammens Tidende 5.6 12

Dag & Tid (link)

 

     

 

   

 

For brød og brennevin :

DRAMMENS TIDENDE BUSKERUD BLAD

Gunderssen synger Gunderssen

For Brød og Brennevin
BajCD

Jens Gunderssen regnes blandt pionérene i norsk visekunst. Med røtter i Drammens-distriktet,
skapte han noen av de vakreste og mest engasjerte tekster for sin tid. I etterkrigstiden gledet han
et stort publikum med skarpe betraktninger, men enda mer med varme og menneskekjære tekster. Humor, brodd, og en nesten usvikelig
formuleringsevne gjør Jens Gunderssens
visesamlinger til en skatt.

Hans yngre og hørbart mer moderne slektning Karl-Henrik Gunderssen har spilt inn et knippe av visene. Meget modernisert i form av arrangementer og lydbilde. Også i form av en fremføring som vel er i tiden, men som bare i vokal og tekst fanger Gunderssens stemninger og vare pensel. "For Brød og Brennevin" er et godt forsøk på å nå nye generasjoner med Gunderssens tekster. Det er vilje og uttrykk bak fremføringen, om de sanglige ressurser er noe knappere enn viljen.

Arrangementene er spennende, meget varierte i stil, men har ofte et litt statisk preg. For mine ører korresponderer de ikke godt nok med visens stemning. At CD"en har et teknisk-instrumentalt lett rufsete preg, er derimot sjarmerende. Skal jeg tippe at Brød og Brennevin innleder en revival for den store visedikter Jens Gunderssen? De som minnes vil finne store "hits" som På trammen, Gatefeiersang, Vuggevise og Sjømannsvise, koblet med "nye" perler.

Martin Haug.

 

DRAMMENS TIDENDE/BUSKERUD BLAD

22.10.1998

(av Gunhild Ramm Reistad)

 

Gunderssen-viser i nytt album

En av Drammens kjente sønner var skuespiller og visedikter Jens Gunderssen (1912-1969). Nå kommer et nytt album med Gunderssens viser.

Det er grandnevøen, Karl-Henrik Gunderssen som har sunget inn 13 av de mest kjente av Jens Gunderssens viser. Vuggevise har de fleste hørt. TONOs arkiver viser at dene sangen er innspilt i 14 versjoner med 14 forskjellige artister. En av de eldste sangene; "En sang om en sang" ble tidligere i høst fremført med stor eleganse av Helge Dammen i revyen "Hoppla vi lever" i Drammen Teater. Jens Gunderssen ble født i Drammen i 1912. Han debuterte som skuespiller på Det Norske Teater i 1939 og var ansatt der frem til 1950. Deretter var han sjef for Radioteateret og Folketeateret. I 1944 stiftet han Visens Venner. Han utga flere visebøker.

Karl-Henrik Gunderssen, som nå fremfører de gamle visene, er sanger og bassist. En viktig grunn til at han begynte å arbeide med grandonkelens viser og utgi dem på nytt, er at med unntak av noen 78-plater på 40-tallet, spilte Jens Gunderssen selv ikke inn sine egne viser, og den trykte viseboka har etter hvert fått mindre utbredelse. Gunderssens viser hadde ofte innslag av alvor og molltoner: "Noen kommer, noen går, noen dør i livets vår……". Mange av tekstene kretser om det store alvoret som er menneskelivets ferd mot døden. I tillegg sang han om svabergene på Sørlandet og hjembyen Drammen. Ved siden av visesangen, hadde Gunderssen en rekke betydelige oppsettinger som instruktør.

FREMTIDEN 24.10.98

(av Thor Øverland)

VISESKATT I FAMILIÆR UTFØRELSE

"For brød og brennevin" har Karl-Henrik Gunderssen kalt cd`en hvor han hedrer sin grandonkel, visedikteren Jens Gunderssen fra Drammen. Albumet er produsert av Øivind Hånes fra Krokstadelva.

Jens Gunderssen var sønn av "ordføreren i Drammen" Karl Gunderssen, men utover byens grenser ble Jens raskt mer kjent enn sin far. Selv om han var utdannet jurist, og arbeidet som skuespiller og teatersjef, var det likevel visene som gjorde Gunderssen-navnet kjent.

SKUESPILLER

Allerede som gymnasiast viste Jens lovende takter i teaterlivet, som medlem av Fraterteateret ved Latinskolen i Drammen. Han tok juridisk embetseksamen i 1937, men to år senere debuterte han på Det Nye Teater, og der ble han helt til 1950. Da overtok han som sjef ved Radioteateret og i 1952 ble han sjef for Folketeateret. Der var han til han ble ansatt ved Oslo Nye Teater i 1959, hvor han var ansatt frem til 1967, to år før han døde. Han var også Formann i Norsk Skuepillerforbund en periode.

VISEDIKTER

For nordmenn flest er det nok likevel som visedikter han vil bli husket. Selv om tittelen "Vuggevise" kanskje ikke sier så mye, så kjenner nok de fleste "godt voksne" nordmenn igjen denne når de hører refrenget: Noen kommer, noen går. Noen dør i livets vår. Stjerner lyser hvite." Denne visa skrev han til en av sine venners kone kort før hun døde etter et lengere sykeleie.

UTØVER

Jens Gunderssen nøyde seg ikke bare med å skrive viser, han fremførte dem også. Dessuten arbeidet han utrettelig for å bedre visens kår i det norske kulturlivet, blant annet sammen med sin gode venn Julius Hougen i kringkastingen. Noe av det viktigste de gjorde i denne sammenheng var å stifte "Visens Venner" i 1944.

13 SANGER

Med unntak av noen få 78 plater på 40 tallet, spilte ikke Jens Gunderssen inn noen av visene sine. Nå er det kommet en skikkelig bra samling. Karl-Henrik Gunderssen er sanger og bassist, og når han nå hedrer sin grandonkel med et album med sangene hans, har han valg ut 13 viser, spredt gjennom Jens lange produksjon. Den eldste av visene på albumet er "En sang om en sang" som ble skrevet alt i 1937.

PRODUSENT

Nå er det ikke bare visedikteren som er fra drammensdistriktet. Produsent for albumet er Øivind Hånes fra Krokstadelva. Han er både musiker, komponist og forfatter, og har således en allsidig bakgrunn for å løse denne opppgaven.

 

 

Fædrelandsvennen 22.10.1998

JENS GUNDERSSEN FREM FRA GLEMSELEN.

(av Emil Otto Syvertsen)

Jens Gunderssen (1912-1969) var drammenseren som ble "far" til noen av de fineste sørlandsvisene. Nå kommer sangene hans på CD.

"Noen kommer, noen går, noen dør i livets vår"- det er vel disse setningene som er de mest kjente i Jens Gunderssens dikt- og viseproduksjon. "Vuggevise" heter den egentlig, og ble skrevet til kona til en av Jens Gunderssens mange visevenner. Hun var syk og visste hun skulle dø. En dag ba hun Jens Gunderssen komme og synge. Han kom, med sin gitar og sine viser, blant dem en helt ny, skrevet til denne jenta. Siden er den blitt en tungvekter i den klassiske norske sang- og viseskatten. Den er ifølge TONOs arkiver - innspilt i 14 versjoner med 14 forskjellige artister, og er stadig populær og mye brukt.

Visevenner

Jens Gunderssen var født i Drammen i 1912. Han ble skuespiller på Det Norske Teater fra 1939. I 1944 stiftet han, blant annet sammen med Kåre Siem, foreningen Visens Venner. Året etter inviterte de Julius Hougen til å bli medlem. Og da begynte Jens Gunderssen og hans skuespillerkone Gunvor Halls sommertilværelse som ferie-sørlendinger. I mange år tilbrakte de sommerukene hos familien Hougen i Gamle Hellesund. Senere skaffet Jens Gunderssen seg sitt eget sted i Hillesund vest for Mandal, og enda senere det lille huset på nordsiden av sundet, tvers overfor Vilhelm Krags "Havbugten", i Ny Hellesund i Søgne.

Moderne sørlandsviser

I en av disse uthavnene må den ha blitt til, den vakre visen "På trammen", som på så underlig vis fanger og holder fram den stillferdige sørlendingens underfundige funderinger over de store og de små ting, samtidig som den trekker inn verden utenfor. Det er den første "moderne"sørlandsvise, den første som trer ut av idyllen og åpner blikket for noe annet enn kaffebål og lettkledde piker på solvarme svaberg: "Når kvelden kommer siganes og allting blir så stilt, synes jeg det er så beriganes og koselig og gildt, å sitte litt på trammen den lang sommer natt, og nippe til den drammen jeg ikke skulle tatt". Her er fiskegarn og fisker, her er katten og "rosene jeg plantet her i vår", her er måneskinn og sønnavind, sjøbu og brygge, båt og lanterne - og dram og såre tanker på en tram; Skyttergraver og kuler, og "…..jeg tenker kanskje at, for pokker og for svingende, det er da som besatt, med menneskenes dumhet og hatefulle vei. Jeg ser min flaskes tomhet, og går å legger meg".

Dagsaktuell

Slik forener Jens Gunderssen i sine tekster det store alvor i tilværelsen på det søte liv på Sørlandet. Og kanskje derfor virker hans tekster ikke antikverte i dag, snarere både moderne og aktuelle. For eksempel er teksten til "En bagatellmessig vise om det å være millionær" nesten dagsaktuell i disse tider, med nyrike og kursfall og rentehopp og det hele. I CD heftet forteller Frik Hougen, sønn til Julius Hougen, at Jens Gunderssen og Julius Hougen for 51 år siden reiste sørlandskysten rundt med seilbåt og gjorde strandhogg hvor de fant et egnet lokale for visesang.

Kjole og hvitt

Denne turnéen het "Med roser og gitarer". De ville gjerne markedsføre visen like høyverdig som for eksempel klassisk musikk, derfor opptrådte de alltid i kjole og hvitt, om det så var på en låve, forteller Frik Hougen.

Det er en grandnevø til Jens Gunderssen, Karl-Henrik Gunderssen, som har tatt initiativ til og synger på den nye CD-innspillingen. Han har hatt tilgang til den musikken som er spilt inn tidligere, og til gamle skisser og nedtegnelser, intervjuer fra NRKs arkiver, brev og hilsner, fragmenter av et aktivt liv som skuespiller, viseentusiast, teatersjef og medmenneske. Det er sånn sett resultatet av lang tids oppriktig interesse og studier som har resultert i den nye innspillingen som bærer tittelen "For brød og brennevin".

Friskt, uvant og uventet

Fylt av glede og forventning legger jeg, som gammel vise-entusiast med et nært forhold til noen av Jens Gunderssens viser, den nye Cd`en i spilleren. Det åpner med et radioopptak, der Jens Gunderssen selv introduserer den merkelige visen "De glade ghibelliner", før Karl-Henrik Gunderssen med et tøft rop overtar og gir visen en rocka tolkning. Det er som du ser "de morske menn, de glade ghibelliner" komme mot deg i truende, fast marsjtakt. Brå er overgangen til "Vuggevise", der enkelt gitarakkompagnement ledsager Karl-Henrik Gunderssen i en uttrykksfull fremføring av en av de vakreste tekster og melodier vi har i Norge.

"På trammen" har fått rytme og et litt hektisk akkompagnement som jeg synes virker rart og fremmed, men etter flere gangers avspilling begynner jeg å like det. Kanskje er ikke visen så stillferdig som vi vil ha det til?

Verre blir det med "Fiskerens morgensang", som har mistet rytmen, blitt svevende og utflytende, altfor søt med sitt orgelakkompagnement. Det er ikke mye morgensang og solgangsvær over denne versjonen, snarere antyder den begravelsesstemningen som refenget sikter til. Slik kan man ta for seg sang for sang, og konstatere at her har arrangører og utøvere gått inn i stoffet og tatt noen bevisste valg. Man kan være enig eller uenig i valgene, men likegyldige er de ikke. Øivind Hånes, som spiller piano og er produsent, er en dreven og bevisst musikker. Jeg synes han har lett for å bli for tung på labben, både når han spiller piano og i arrangementene. Andre ganger kommer akkompagnementet - på tross av at det er så enkelt som bare det, med bare cello og gitar for eksempel - i forgrunnen og stjeler nesten oppmerksomheten fra teksten og sangen. Som helhet er utgivelsen både viktig og interessant, og så fjernt fra det likegyldige som Jens Gunderssen fortjener. Det er all grunn til å ønske denne velkommen i den norske platehøsten.

VISEFORUM 1/99, ÅRGANG 6

GRANDNEVØ I NY INNPAKNING Visesangeren, tekstforfatteren og komponisten Jens Gunderssen (1912-1969) er vel mest kjent for viseinteresserte gjennom "Vuggevise" og "På trammen". Disse visene speiler forøvrig godt det som kan sies er Gunderssens to hovedemner i alt som han har skrevet: Livet på svabergene nede på Sørlandet, og det store alvoret som er menneskelivets ferd mot døden. Jens Gunderssens grandnevø, Karl-Henrik Gunderssen, som selv er sanger og bassist, har hatt tilgang på alt det som finnes etter sin grandonkel - fra innspilte plater, skisser, radiointervjuer, til hilsner og brev. Resultatet av denne spaningen i visedikterens livsløp er blitt albumet "For Brød og Brennevin". Albumet åpner med noen sprakfulle sekunder av Jens Gunderssens egen innspilling av visa "De glade Ghibbeliner", før Karl-Henrik fortsetter å fortelle historien i en helt annen musikalsk innspilling. Og denne innpakningen er så absolutt med på å skille ut dette albumet fra de fleste andre viseutgivelser. Musikkbildet skifter fra enkelt gitarakkompanement til en dundrende lydbakgrunn med metallperkusjoner og synther. Likevel blir helhetsinntrykket aldri forvirrende eller rotete - respekten for Jens Gunderssens tone i visene blir alltid overholdt og understreket. Karl-Henrik Gunderssens stemme er alltid ren og pen, men det har han til felles med mange andre visealbumutgivere. Hovedstyrken i "For Brød og Brennevin" blir derfor variasjonene i arrangementene og at den aldri blir kjedelig. I omslaget til albumet blir Jens Gunderssen presentert av Frik Hougen, sønn av Julius Hougen som ble kjent med visedikteren gjennom Visens Venner i 1945. Hougen forteller både om Gunderssens liv og bakgrunn for noen av visene. Om "Vuggevise" kan vi lese at den ble skrevet til kona til en av dikterens visevenner. Hun var ganske ung da hun ble alvorlig syk, og visste hun skulle dø. Da Jens Gunderssen ble bedt om å innfri hennes ønske om å synge ved sykeleiet, skrev han ei helt ny vise som han kom og sang - "Vuggevise" - "Noen kommer, noen går, noen dør i livets vår, stjerner lyser hvite". Viseforum, 1/99, årgang 6, Kari Precht Dolva

Norwegian Bandindex

GRANDNEVØ I NY INNPAKNING Visesangeren, tekstforfatteren og komponisten Jens Gunderssen (1912-1969) er vel mest kjent for viseinteresserte gjennom "Vuggevise" og "På trammen". Disse visene speiler forøvrig godt det som kan sies er Gunderssens to hovedemner i alt som han har skrevet: Livet på svabergene nede på Sørlandet, og det store alvoret som er menneskelivets ferd mot døden. Jens Gunderssens grandnevø, Karl-Henrik Gunderssen, som selv er sanger og bassist, har hatt tilgang på alt det som finnes etter sin grandonkel - fra innspilte plater, skisser, radiointervjuer, til hilsner og brev. Resultatet av denne spaningen i visedikterens livsløp er blitt albumet "For Brød og Brennevin". Albumet åpner med noen sprakfulle sekunder av Jens Gunderssens egen innspilling av visa "De glade Ghibbeliner", før Karl-Henrik fortsetter å fortelle historien i en helt annen musikalsk innspilling. Og denne innpakningen er så absolutt med på å skille ut dette albumet fra de fleste andre viseutgivelser. Musikkbildet skifter fra enkelt gitarakkompanement til en dundrende lydbakgrunn med metallperkusjoner og synther. Likevel blir helhetsinntrykket aldri forvirrende eller rotete - respekten for Jens Gunderssens tone i visene blir alltid overholdt og understreket. Karl-Henrik Gunderssens stemme er alltid ren og pen, men det har han til felles med mange andre visealbumutgivere. Hovedstyrken i "For Brød og Brennevin" blir derfor variasjonene i arrangementene og at den aldri blir kjedelig. I omslaget til albumet blir Jens Gunderssen presentert av Frik Hougen, sønn av Julius Hougen som ble kjent med visedikteren gjennom Visens Venner i 1945. Hougen forteller både om Gunderssens liv og bakgrunn for noen av visene. Om "Vuggevise" kan vi lese at den ble skrevet til kona til en av dikterens visevenner. Hun var ganske ung da hun ble alvorlig syk, og visste hun skulle dø. Da Jens Gunderssen ble bedt om å innfri hennes ønske om å synge ved sykeleiet, skrev han ei helt ny vise som han kom og sang - "Vuggevise" - "Noen kommer, noen går, noen dør i livets vår, stjerner lyser hvite". Viseforum, 1/99, årgang 6, Kari Precht Dolva.

 

 

 

 

   

Gamle og nye Viser